İşletmelerin dış ticaret faaliyetleri kapsamında karşılaştıkları zorlukların incelenmesi: Çin ile dış ticaret faaliyetlerinde bulunan işletmeler üzerine bir alan araştırması
Examination of the challenges that businesses' facing in the scope of foreign trade activities: A field study on the businesses in forei̇gn trade activities with China
  1. Tez No: 741398
  2. Yazar: SÜLEYMAN CAN KARAMUKLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, Çin Ekonomisi, Türkiye Çin Ekonomik İlişkiler, Foreign Trade, Chinese Economy, Turkish Economic Relationship with Chinese Economic
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada, son yıllarda Çin ile dış ticaret faaliyetlerinde bulunan işletmelerin artmasından ötürü bu işletmelerin dış ticaret faaliyetleri kapsamında karşılaştıkları zorlukların araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada, dış ticaret kavramı, gelişim tarihi ve nedenleri ile ilgili kavramlar açıklanmıştır. Çin ekonomisi ve dış ticareti, Çin ekonomisinin yapısal değişimi ve büyüme stratejileri hakkında bilgiler verilmiştir. Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ilişkilerin ve ticaret hacminin gelişmesi ortaya konulmuştur. Araştırma yöntemi olarak derinlemesine mülakat kullanılmıştır. Araştırma yöntemi çerçevesinde yapılan analizlerden elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Sonuç bölümünde ise yapılan çalışmanın genel değerlendirmesine ve gelecekte yapılacak çalışmalar için bazı önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the challenges that have been facing by business operations which are in foreign trade activities with China because of the recent increase in the number of these business operations. The study explains the notion of foreign trade and historical development of the notion. The study also informs about the economy and foreign trade of China, the structural change of the Chinese economy and its growth strategies. The study presents that economic relatoinships and trade volume between Turkey and China should be improved. The study utilises in-depth interview method and findings of the study were obtained through analysing the content of interviews. Results of the study demonstrate the overview of the findings and include recommendations for policy-makers and future studies.