توظيف القصة في تعليم اللغة العربية للناطقين بغيرها
Tevzifu el kıssa fi talimi el lugal el Arabiyya linnatikine biğayrihe
- Tez No: 468424
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET FEDAİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Arabic, Story, Listening, Reading, Writing
- Yıl: 2017
- Dil: Arapça
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu tez, yabancılar için Arapça öğretiminde hikaye kullanımını işlemekte ve dolayısıyla, eğitim alanında hikaye anlatım anlayışının çeşitli iletişim becerilerini geliştirmek için nasıl kullanıldığını açıklanmaktadır. Bu araştırmanın amacı ise, Arapça öğrenenlerin anlama ve okuma becerilerinin gelişmesine yardımcı olmak, hikaye yoluyla beceriler kazandırmak için bir örnekler sunmak, Arapça öğrenenlerin edebi zevkini ve iletişim becerilerini geliştirmektir. Ayrıca bu araştırma, hikayeyle öğretme tekniklerinin, sınıfta nasıl bir şekilde hayata geçeceğine ve diğer öğretim teknikleriyle nasıl eklemlenebileceği üzerinde durmaktadır. Bu araştırmanın diğer bir amacı da, öğrencinin okuma ve anlama becerilerinin gelişmesinde birkaç strateji sunmaktır. Bununla birlikte araştırmacı, bu araştırmanın sonunda Arapça öğretiminde hikaye üzerine kurulmuş eğitici birimleri açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with utilizing story in teaching Arabic to non-Arabic speakers. It demonstrates the concept of story in the education field and how to use it to develop all communication skills. This research aims at presenting a proposed vision to teach the skills through story in which story helps improving the reading skill and understanding of learners as well as obtaining a literary taste and enhance communication skills. It also sheds light on learning strategies and they could be integrated into classroom teaching processes. Moreover, it presents some modern strategies in acquiring productive and receptive skills. The researcher does not fail to include some extra sample chapters based on stories at the end of this research.