Ortaokul matematik e-kitaplarının matematik öğretim programı hedeflerine göre incelenmesi
Examination of secondary school mathematics e-books according to the goals of the mathematics curriculum
  1. Tez No: 741399
  2. Yazar: AYŞEN TOKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: e-kitap, hedef, matematik programı, ortaokul, 5. sınıf, 6. sınıf, 7. sınıf, 8. Sınıf, Bloom Taksonomisi, e-book, mathematics program, secondary school, target, 5. class, 6th. class, 7th. class, 8th. Class, Bloom's Taxonomy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Teknolojik gelişmeler eğitim-öğretim de farklı yöntemlerin, gelişmiş materyallerin kullanılmasını sağlamıştır. Bu materyallerden biri eğitim-öğretimin vazgeçilmez kaynaklarından biri olan kitaplardır. Kitaplar yüzyıllardır gelişimini devam ettiren gereçlerdir. Bu gelişim sonucunda kitaplar kodlara dönüştürülerek elektronik ortama aktarılmıştır. Elektronik ortama aktarılan kitapları e-kitap şeklinde isimlendirilmektedir. Bu çalışmada MEB'in yayınlamış olduğu ortaokul e-kitaplarının sayılar öğrenme alanındaki sorularının ortaokul matematik öğretim programının hedeflerine uygunluğunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Elektronik ortamdan indirilen ortaokul e-kitapları ve ortaokul matematik öğretim programı hedefleri derinlemesine incelenmiştir. Öğretim programının hedefleri ile e-kitapların sayılar öğrenme alanındaki soruları karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Çalışmada 289 tane soru ayrıntılı çözümü yapılarak hangi hedeflere uygun olduğu gösterilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda tablolar oluşturulmuştur. Matematik öğretim programındaki bazı hedeflerle uyumlu soruların kitapta yer almadığı belirlenmiştir. Bazı soruların birden fazla hedefe karşılık geldiği gözlemlenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlardan çıkarımlar elde edilerek önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Technological developments have enabled the use of different methods and advanced materials in education and training. One of these materials is books, which are one of the indispensable sources of education and training. Books are materials that have been developing for centuries. As a result of this development, books were converted into codes and transferred to electronic media. Books that are transferred to electronic media are called e-books. In this study, it is aimed to evaluate the appropriateness of the questions of secondary school e-books published by the Ministry of Education in the field of learning numbers to the objectives of the secondary school mathematics curriculum. In the study, one of the qualitative research methods, the document analysis method was used. The objectives of secondary school e-books and secondary school mathematics curriculum downloaded from electronic media have been studied in depth. The objectives of the curriculum and the questions of e-books in the field of number learning were evaluated by comparing. In the study, 289 questions were solved in detail and it was shown which goals were met. Tables have been created in accordance with the results obtained. It has been determined that the questions that are compatible with some goals in the mathematics curriculum are not included in the book. It has been observed that some questions correspond to more than one goal. Conclusions were drawn from the results obtained from the study and suggestions were made.