Travmatik beyin hasarı ile başvuran hastalarda antiepileptik tedavilerin değerlendirilmesi
Evaluation of antiepileptic treatments in patients applying with traumatic brain injury
  1. Tez No: 741419
  2. Yazar: MEHMET OĞUZ DEMİROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL OLGAÇ DÜNDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: travmatik beyin hasarı, epilepsi, posttravmatik epilepsi, Traumatic brain injury, epilepsy, post-traumatic epilepsy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Travmatik beyin hasarı ile çocuk acile başvuran hastalara başlanan antiepileptik tedavilerin etkinliğini ve ilaç seçiminin uzun dönem prognoza etkisini incelemektir. Metot: Bu araştırma tek merkezli kesitsel tipte bir çalışma olup, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları kliniğine 2015-2021 yılları arasında başvuran hastalar değerlendirilerek gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızda kafa travmasıyla başvuran en az 5000 hastanın klinik verileri incelenmiş, orta ve ağır beyin hasarlı hastalar seçilmiş ve klinik verileri toplanmıştır. Belirtilen tarihler arasında çalışma kriterlerini karşılayan ve takipli 126 olgunun başvuru anındaki ve uzun dönem klinik izlemlerindeki bulguları incelenmiştir. Çalışmamızda profilaktik antiepileptik ilaç kullanımı ve intrakraniyal görüntüleme bulgularının PTE gelişimine etkisi, uzun dönemde EEG bulgularına etkisi araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 2015-2020 yılları arasında travma sonrası nöbet geçiren, en az 2 yıl takip edilen 126 hasta dahil edildi. Yetmiş yedisi erkek (%61,1) , 49'u kız (%38,9) idi. Hastaların 84'ü (%66,7) düşme, 30'u (%23,8) trafik kazası, 12'si (%9,5) diğer nedenler ile başvurdu. Yüzyirmialtı hastanın 18(%14.3)'i amnezi, 48(%38.1)'inin fokal nörolojik bulgu, 45(%35.7)'inin bilinç kaybı ve 15(%11.9)'inin KİBAS bulguları saptandı. PTE gelişimine etki eden faktörler araştırıldığında sadece akut semptomatik nöbet zamanı, morbidite gelişimine etki ettiği görüldü (p=0,001). Nöbet tekrarını engellemede levetirasetam, fenitoine göre üstün bulunsa da (P=0,003) antiepileptik seçiminin PTE gelişimine etkisi olmadığı görüldü (p=0,803). Sonuç: TBH'li çocuklarda epilepsi gelişiminin önemli nedenlerinden biridir. Travma sonrası profilaktik antiepileptiklerin kullanımı nöbet gelişimi ve nöbet tekrarının önlemesinde etkili olsa da, PTE gelişimini önlemediği literatür ile benzer bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the effectiveness of antiepileptic treatments initiated in patients admitted to the pediatric emergency department with traumatic brain injury and the effect of drug selection on long-term prognosis. Method: This research is a single-center, cross-sectional study, and it was carried out by evaluating the patients who applied to the Pediatrics Clinic of Health Sciences University (SBU) Tepecik Training and Research Hospital between 2015-2021. In our study, the clinical data of at least 5000 patients were examined, patients with moderate and severe brain damage were selected and their clinical data were collected. Between these dates, the findings of 126 patients who were followed up at the time of admission and in their long-term clinical follow-up were examined. In our study, the effects of prophylactic antiepileptic drug use and intracranial imaging findings on the development of PTE and the long-term effects on EEG findings were investigated. Results: Of our patients 77 (61.1%) were boys and 49 (38.9%) were girls. Of the patients, 84 (66.7%) were admitted due to falls, 30 (23.8%) traffic accidents, and 12 (9.5%) other reasons. Of 126 patients, 18 (14.3%) had amnesia, 48 (38.1%) had focal neurologic findings, 45 (35.7%) had loss of consciousness, and 15 (11.9%) had CRPS findings. When the factors affecting the development of PTE were investigated, only acute symptomatic seizure time was found to affect the development of morbidity (p=0.001). Although levetiracetam was found to be superior to phenytoin in preventing seizure recurrence (P=0.003), it was observed that the choice of antiepileptic had no effect on the development of PTE (p=0.803). Conclusion: It is one of the important causes of the development of epilepsy in children with TBH. Although the use of prophylactic antiepileptics after trauma is effective in the development of seizures and the prevention of seizure recurrence, it has been found similar to the literature that it does not prevent the development of PTE.