فعالية أسلوب القاموس النّشط في تعليم اللّغة العربيّة لغير النّاطقين بها(المستوى المبتدئ حسب CEFR) نموذجا
Yabancılara başlangıç düzeyinde Arapça kelimelerin uzaktan öğretiminde aktif sözlük yönteminin incelenmesi (CEFR'e göre başlangıç seviyesi)
- Tez No: 741428
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ELMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Anadili Arapça Olmayanlara Arapça Öğretimi, Arapça Sözlük, Arapça, Avrupa Ortak Referans Çerçevesi (CEFR), Aktif Sözlük, Distance Education, Non-Native Arabic Language Education, Arabic Dictionary, Arabic, European Reference Framework (CEFR), Active Dictionary
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Çalışma, Avrupa Ortak Referans Çerçevesine (CEFR) göre ana dili Arapça olmayanlara Arapça öğretiminde aktif sözlük yönteminin etkinliğini incelemiş ve öğrencinin kelime dağarcığının artırılması için somut ve kolay kelimeleri içeren bir sözlük bulmayı hedeflemiştir. Kelimeler tüm dillerin birincil anahtarı olduğundan, türü, stili veya içeriği ne olursa olsun öğretim süreci büyük ölçüde kelime dağarcığına bağlıdır. Ayrıca öğrencinin düzenli bir öğrenme sürecini devam ettirebilmesi adına kelime dağarcığı kalıcı bir temel teşkil etmektedir. Kelime bilgisi, öğrenme sürecinin önemli bir ayağını oluşturmakta ve eğitim yolunda öğretmen ile öğrencinin buluşma noktası olarak durmaktadır. Aktif Sözlük, öğrencinin bulunduğu başlangıç seviyesi için tahsis edilmiş ve anadili Arapça olmayıp bu dili öğrenmeye çalışanların dilsel kazanımlarını zenginleştiren ve eğitimsel kazanımlarının ilk çekirdeğini oluşturan konularda konuşması için öğrenciyi motive ederek kelime hazinesini sunarken eğitimsel, kültürel ve psikolojik temelleri dikkate almıştır. Bu kelime hazinesi, ileri seviyelere geçmek için temel yapı taşı olacaktır. Sözlük, hangi alanda çalışırsa çalışsın hiçbir öğreticinin vazgeçemeyeceği önemli bir araçtır ve dili öğrenmek, tam manasıyla anlamak ve kelime hazinesini artırmak yolunda faydalı bir yoldur. Pratik açıdan araştırma, araştırmacı tarafından hazırlanan bir anket aracılığıyla tanımlayıcı analitik yönteme dayanmaktadır. Örneklem grubu, anadili Arapça olmayanlara Arapça öğretme alanında çalışan öğretmenler ve aynı alandaki öğrencilerden seçilmiştir. Bir model olarak Anadili Arapça olmayanlara (CEFR'e göre başlangıç seviyesi) Arapça öğretiminde aktif sözlük yönteminin etkinliğini ölçmeyi amaçlamaktadır. Araştırma sonuçları, aktif sözlüğe dayalı eğitimin önem ve etkinliğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The study addressed the effectiveness of the active dictionary method in teaching Arabic to non-native speakers In accordance with the Common European Reference Framework (CEFR), I aimed to create a dictionary that deals with tangible vocabulary and easy words to increase the learner's linguistic repertoire. The teaching process of any kind, style or content depends heavily on vocabulary because it is the key to any language as it is the basis for an organized learning process for the learner. Moreover, vocabulary is an important pillar of the learning process and an educational source where the teacher and learner meet, and the active dictionary is dedicated to the beginner level to which the student belongs, and has taken into account the educational, cultural and psychological foundations, while presenting vocabulary by motivating the learner to talk about topics that enrich the language outcome of the Arabic language learner to other speakers, which is considered to be the first nucleus in the educational outcome. This vocabulary will be the building block for crossing to advanced levels, so the dictionary is an important tool that no learner can dispense with regardless of field he studies, which is a useful way to learn the language and master it and dive into its lexis. The practical aspect of the research was based on the descriptive analytical approach through a questionnaire prepared by the researcher, where the sample of teachers and learners in the field of teaching and learning Arabic for non-native speakers was selected. Its aim is to measure the effectiveness of the active dictionary method in teaching Arabic. For non-native speakers (beginner level by CEFR) as a model, the results have concluded the importance and effectiveness of education based on the active dictionary.