İlkokul/ortaokul Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde animasyon ve görsel etkinlik kullanımının değer eğilimine etkisi
The effect of the use of animation and visual activities on the value tendency in primary and secondary school Religious Culture and Moral Knowledge
- Tez No: 741432
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. FATİH GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi, Değerler Eğitimi, Animasyon, Religous Culture and Moral Knowledge, Values Education, Animation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi kapsamında 4. ve 5. sınıflarda öğretim programına ek olarak kullanılan animasyonların öğrencilerin değer eğilimlerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Kocaeli ilinin İzmit ilçesinde ilkokul ve ortaokulda öğrenim gören deney grubu 31, kontrol grubu 32, toplam 63 öğrenci ile yapılmıştır. Çalışmada kontrol grubunda öğretim programının öngördüğü gibi dersler işlenmiştir. Deney grubunda ise adil olma, dürüst olma, sevgi ve saygı değerlerine yönelik animasyonlar yoluyla dersler işlenmiş, her animasyon sonrasında öğrencilere izledikleri animasyon hakkında sorular sorularak etkileşimli öğrenme ortamı oluşturulmuştur. Uygulama aralık ayında başlamış ve toplam 6 haftada tamamlanmıştır. Uygulamaya başlanmadan bir hafta önce deney ve kontrol grubunda adil olma, dürüst olma, sevgi ve saygı eğilimi ölçekleri öğrencilere uygulanmıştır. Sonraki hafta deney grubunda animasyonlar ders materyali olarak kullanılmıştır. Uygulama tamamlandıktan sonra ölçekler deney ve kontrol grubuna tekrar uygulanmıştır. Ölçme aracı olarak Duygu Sarumsak tarafından geliştirilen“adil olma, dürüst olma, sevgi, saygı”eğilimleri ölçekleri kullanılmıştır. Araştırmanın amacı kapsamında ölçeklerden elde edilen bilgiler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda deney grubu ile gerçekleştirilen animasyonlu görsel etkinliklerin öğrencilerin adil olma, dürüst olma, sevgi ve saygı değer yargılarına olumlu yönde etki yaptığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine the effect of animations used in addition to the curriculum in the 4th and 5th grades within the scope of the Religious Culture and Moral Knowledge course on the value tendencies of the students. In the research, a quasi-experimental design with pretest-posttest control group was used. The research was carried out with a total of 63 students, 31 in the experimental group and 32 in the control group, studying at primary and secondary schools in the Izmit district of Kocaeli province in the 2021-2022 academic year. In the study, the lessons were taught in the control group as prescribed by the curriculum. In the experimental group, lessons were taught through animations for the values of being fair, honest, love and respect, and an interactive learning environment was created by asking students questions about the animation they watched after each animation. The implementation started in December and lasted for a total of 6 weeks. One week before the start of the application, the scales of tendency to be fair, honest, love and respect were applied to the students in the experimental and control groups. In the following week, animations were used as course material in the experimental group. After the application was completed, the scales were applied again to the experimental and control groups. The scales of“being fair, being honest, love, respect”developed by Duygu Sarumsak were used as a measurement tool. Within the scope of the purpose of the research, the data obtained from the scales were analyzed by content analysis method. As a result of the research, it was seen that the animated visual activities with the experimental group had a positive effect on the students' tendency to be fair, honest, love and respectful.