تحديات تعليم اللغة العربية للناطقين بغيرهاواقعها وسبل حلولهاالكتابة نموذجا
Ana dili Arapça olmayanlara Arapça dil öğretiminin zorlukları ve çözüm önerileri / yazma becerisi örneğinde
- Tez No: 741458
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Arapça Eğitimi, Arapça Yazma Eğitimi, Arapça Müfredatı, Dil Eğitimi, Arabic Language Education, Arabic Writing Education, Arabic Curriculum, Language Education
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Arapça eğitimine olan talepsi on dönemlerde oldukça artış gösterdi. Bu talep, iletişim sürecinde dil becerilerinin, özellikle de yazma becerisinin nasıl öğretileceğinin yeniden düşünülmesini gerekli kılmıştır. Bu çalışma, yazının önemi ve bugünkü durumu ile ilgili bilgi veren iki araştırma konusu içerir. Araştırmanın ilk kısmı Arapça öğrenmenin ve çalışmamızdaki hedef kitlenin belirlenmesinin nedenleri hakkındadır. Arapça eğitim programlarında yazma kavramı ve Arapça konuşmayanlara öğretilmesinin önemine ek olarak, yazma becerisinin diğer üç temel beceri olan dinleme, konuşma ve okuma becerileri ile ilişkisi incelenmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde ise Arapça öğretiminin bilgi, mesleki ve kültürel açıdan ele alınarak yazma becerisi ile ilişkileri analiz edilmiş ve yazma becerisinin geliştirilmesi ile ilgili bazı çözümlere değinilmiştir. Araştırmada, Arapça öğrenmenin motivasyonlarını ve Arapça konuşmayanlar için yazma eğitiminin önemini tanımlamak, yazma eğitiminde karşılaşılan zorlukları izlemek, yazma eğitimindeki zayıflıkları analiz etmek ve nesnel nedenlere ulaşmak için tanımlayıcı analitik yaklaşım kullanılmıştır. Daha sonra yazma eğitimi ile bilişsel, mesleki ve kültürel dil öğrenimi arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Bu çalışmada, Arapça eğitim programlarında öğretilen müfredat ve materyallerin bilimsel ve teknolojik gelişme doğrultusunda gözden geçirilmesi ve yazma eğitiminde bu gelişmelerden yararlanılarak müfredatın öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesini amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The demand for Arabic education has increased significantly in recent years. This demand has made it necessary to rethink how to teach language skills, in particular the ability to write, in the process of communication. This study includes two research topics that provide information about the importance of the writing and its current status. The first research topic is about the reasons for learning Arabic and determining the target group in our study. In addition to the concept of writing in Arabic education programs and the importance of teaching it to non-Arabic speakers, the relationship of writing skill with the other three basic skills of listening, speaking and reading has been examined. In the second study, Arabic teaching was handled in terms of knowledge, professional and cultural aspects, and its relations with writing skills were analyzed and some solutions were mentioned about the development of writing skills. The descriptive analytical approach was used in the research to describe the motivations of learning Arabic and the importance of writing education for non-Arabic speakers to monitor the difficulties faced by writing education, to analyze the weaknesses of writing and to return them to objective reasons. Then, the relationship between writing education and cognitive, professional and cultural language learning was analyzed. This study aims to review the curricula and materials taught in Arabic education programs in accordance with scientific and technological development and to make the curriculum suitable for the needs of students by taking advantage of these developments in writing education.