التَّحَدّياتُ المُؤَسَّسِيَّةُ فِي بَرْنامَجِ تَعْليمِ اللُّغَةِ العَرَبيَّةِ بِمَدارِسِ الأَئِمَّةِ والْخُطَباءِ التُّرْكيَّةِإِسْطَنْبولْ أُنْمُوذَجَاً
Türkiye imam hatip okullarındaki Arapça eğitiminde kurumsal zorluklar (İstanbul örneği) - Institutional difficulties in Arabic education in imam hatip schools of Turkey (Istanbul example)
- Tez No: 642288
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ELMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Arapça'yı yabancı dil olarak öğretimi, imam hatip okulları, Yabancı dil öğretimi, Eğitim programlarının değerlendirilmesi, Teaching Arabic as a foreign language, imam hatip schools, Foreign language teaching, Evaluation of education programs
- Yıl: 2020
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
“Türkiye İmam Hatip Okullarındaki Arapça Eğitiminde Kurumsal Zorluklar”adlı çalışmamızın hedefleri çerçevesinde yabancı dil eğitimi sorunlarına ilişkin bir eğitim literatürüne dayanarak 9 ana bölüm ve 59 ara bölümden oluşan bir anket hazırladık. Anketin içeriğinde İmam Hatip Ortaokullarında verilen Arapça eğitimi ile ilgili yaşanan sorunları ele aldık. Ortaokullar ve bu ortaokullarda çalışan öğretmenleri gösteren kesin bir listeye ulaşılamadığı için tesadüfi bir bilgiye dayanarak anket gerçekleştirildi. Anket İstanbul'un Avrupa yakasında bulunan 8 farklı bölgedeki 30 ortaokulda eğitim veren Arapça öğretmenlerine dağıtıldı. Bu şekilde ankete ilgili okullarda eğitim veren 43 öğretmen katıldı ve öğretmenlerle gerekli etkileşim sağlandı. Sosyal Bilimler İstatistik Programını (SPSS) kullanarak cevaplara yapılan istatistik analizinden sonra aritmetik ortalamalar, standart sapmalar ve beklenen sorunların yaygınlık derecesinin sonuçlarına istinaden bu sonuçlara ulaşılmıştır: Öğretmenlere göre en yaygın sorunun müfredat ve içerikle ilgili sorunlar olduğu tespit edilmiştir. Bir sonraki sırada yer alan sorun ise hizmet esnasında öğretmenlere verilmesi gereken eğitimlerle ilgilidir. Cevaplara dayanarak yaygınlık derecesine göre tespit edilen üçüncü sorunun ise eğitim ortamı ile ilgili olduğu tespit edilmiştir. Dördüncü sorun ise öğrencilerle ilgili olup beşinci sorunun da öğretmenin mesleki yeterliliği ile ilgili olduğuna ulaşılmıştır. Altı, yedi, sekiz ve dokuzuncu sıradaki sorunlarda ise sırasıyla eğitim araç ve materyalleri, eğitim yöntemleri ve son olarak idari nedenler gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the framework of our study“Institutional Difficulties in Arabic Education in Imam Hatip Schools of Turkey, Institutional difficulties in Arabic language teaching program in Imam and Turkish preacher schools Istanbul example”, we have prepared a survey of 9 main departments and 59 intermediate departments based on an educational literature on foreign language education problems within the framework of our study. In the context of the survey, we discussed the problems experienced in Arabic education given in Imam Hatip Elementary schools. A definitive list of Elementary schools and teachers working in these Elementary schools was not found, so a questionnaire was conducted based on incidental information. The survey was distributed to Arabic teachers in 30 Elementary schools in 8 different regions on the European side of Istanbul. In this way, 43 teachers who taught in the relevant schools participated in the survey and provided the necessary interaction with teachers. After statistical analysis of answers using the Social Sciences Statistical Programme (SPSS), these results were reached based on the results of arithmetic averages, standard deviations and the prevalence of expected problems: According to teachers, the most common problem was with curriculum and content. The next issue is related to the training that should be given to teachers during the service. Based on the answers, the third problem identified according to the degree of prevalence was found to be related to the educational environment. The fourth problem is related to the students and the fifth problem is related to the teacher's professional adequacy. The problems ranked six, seven, eight and nine were found to be respectively: education tools and materials, training methods and administrative reasons.