Yumurta kabuğundan biyo-dolgu malzemesi üretiminde öğütme yardımcılarının etki mekanizmasının araştırılması
Investigation of the effect mechanism of grinding aids in the production of bio-filling material from egg shell
  1. Tez No: 741606
  2. Yazar: ESMATULLAH WAHIB TOGHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLER KATIRCIOĞLU BAYEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Karıştırmalı bilyalı değirmen, geri dönüşüm, yumurta kabuğu, öğütme yardımcıları, Stirred ball mill, recycling, egg shell, grinding aids
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Son yıllarda, yeryüzünde yaygın bir şekilde tüketilen yumurta kabuğu atığının oluşturduğu çevre kirliliğini azaltmak ve doğal kaynakların korunması sağlamak amacıyla geri dönüşümün önemi gün geçtikçe daha da artmaktadır. Bu tez çalışması ile öğütme yardımcılarının tür ve dozajınıın öğütme verimi üzerine etkileri incelenmiş olup aynı zamanda atıkların çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin verimli kullanım yoluyla azaltılması planlanmıştır. Tez kapsamında yapılan kuru öğütme deneylerinde beş farklı gruptan on tane öğütme yardımcısının, beş farklı dozajının (ağırlıkça, %0, %0,25, %0,5, %1 ve %2) ürün üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Ayrıca yapılan deneylerde tane boyutu üzerinde her grupta en iyi sonucu veren kimyasalların aynı koşullarda kombinasyonlarıda denenmiştir. Yapılan bu çalışma ile farklı gruplarda yer alan öğütme yardımcısı cins ve miktarının ürün boyutu (d10, d50 ve d80), enerji tüketimi (kWsa/ton) ve öğütücü ortam kaplanması (g/m2) üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu çalışma, doğal kaynakların tükenmesini önlemek, atıkların değerli ve kullanılabilir ürüne dönüştürülmesi konusuna umut verici nitelikte bir çalışma olup aynı zamanda kullanılan öğütme yardımcıları ile öğütme performansı üzerinde önemli iyileşmelerin sağlandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In recent years, the importance of recycling is increasing day by day in order to reduce environmental pollution caused by egg shell waste, which is widely consumed in the world, and to protect natural resources. With this thesis study, the effects of the type and dosage of grinding were examined on grinding efficiency and at the same time the negative effects of waste on the environment are planned to reduce the through efficient use. In the dry grinding experiments carried out within the scope of the thesis, five different dosages of ten grinding aids from five different groups (by weight, 0%, 0.25%, 0.5%, 1% and 2%) effect on the product has been investigated. In addition, in the experiments, combinations of chemicals that give the best results in each group on grain size were also tried under the same conditions. With this study, the effect of grinding aid type and amount in different groups on product size (d10, d50 and d80), energy consumption (kwh/ton) and grinding media coverage (g/m2) was investigated. This study is a promising study on the issue of preventing the depletion of natural resources and transforming waste into valuable and usable products and at the same time, it has been observed that significant improvements have been achieved on the grinding performance with the grinding aids used.