Etik liderlik ve çalışan sessizliğinin ekip performansına etkisinde işyeri maneviyatının aracı rolü
The effects of ethical leadership and employee silence on team performance: The mediating role of workplace spirituality
  1. Tez No: 741630
  2. Yazar: TUĞÇE AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ ÖZGENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik Liderlik, Çalışan Sessizliği, Ekip Performansı, İşyeri Maneviyatı, Ethical Leadership, Employee Silence, Team Performance, Workplace Spirituality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Hemen her örgüt, yaptıkları işlerin ve ürettikleri mal ve hizmetlerin müşteriye daha çok hitap edebilmesi için emek sarf etmektedirler. Eğitim sektörü gibi emek yoğun işletmelerde ekip ruhunun gerekliliği ön plana çıkarmaktadır. Nevşehir ilinde kamu sektöründeki eğitim kurumlarında ekip performansını etkileyen faktörleri inceleyen çalışmaların sınırlı olması nedeniyle bu çalışma tasarlanmıştır. Bu kapsamda etik liderlik, çalışan sessizliği ve işyeri maneviyatının ekip performansı üzerine etkileri tartışılmaktadır. Araştırmanın amacı, etik liderlik ve çalışan sessizliğinin ekip performansına etkilerini ortaya koymak ve bu değişkenlerin ekip performansına etkilerinde işyeri maneviyatının aracı rolü oynayıp oynamadığını tespit etmektir. Araştırmanın örneklemini, Nevşehir il ve ilçelerinde Milli Eğitim Bakanlığında bağlı kurum ve kuruluşlar görev yapan kamu çalışanları oluşmaktadır (n=363). Araştırmada veriler, Brown vd.(2005) tarafından geliştirilen etik liderlik ölçeği, Van Dyne vd. (2003) tarafından geliştirilen çalışan sessizliği ölçeği, Milliman vd.(2003) tarafından tasarlanan işyeri maneviyatı ölçeği ve Thompson vd.(2009) tarafından geliştirilen ekip performansı ölçeğini kapsayan bir anket formuyla toplanmıştır. Araştırmanın hipotezlerini test etmek amacıyla doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modellemesi ve Preacher ve Hayes (2008) tarafından önerilen Process Makrosu yardımıyla BC Örnekleme Yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre etik liderlik ekip performansını pozitif etkilediği tespit edilmiştir. Buna karşın çalışan sessizliğinin ekip performansı üzerinde negatif etkiye sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca işyeri maneviyatının ekip performansı üzerinde pozitif etkiye sahip ortaya konmuştur. Benzer şekilde etik liderliğin işyeri maneviyatını pozitif etkilediği saptanmıştır. Öte yandan işyeri maneviyatının etik liderlik ile ekip performansı arasındaki ilişkide aracı etkiye sahip olduğunu, fakat işyeri maneviyatının çalışan sessizliği ile ekip performansı ilişkisinde aracı etkiye sahip olmadığı belirlenmiştir. Son olarak bu araştırmanın bazı kısıtlarına yer verilmiş, bu çalışmanın bulgularından yola çıkarak eğitim, öğretmen ve memurlara yönelik bazı öneriler sunulmuş ve gelecekte bu konu ile ilgili araştırmacılara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Almost every organization makes an effort to make the works they do and the goods and services they produce more appealing to the customers. In labor-intensive enterprises such as the education sector, the necessity of team spirit has emphasized. This study designed due to the limited number of studies examining the factors affecting team performance in educational institutions in the public sector in NevĢehir province. In this context, the effects of ethical leadership, employee silence and workplace spirituality on team performance discussed. The aim of the research is to reveal the effects of ethical leadership and employee silence on team performance and to determine whether workplace spirituality plays a mediating role in the effects of these variables on team performance. The sampling of the research consists of public employees working in the Ministry of National Education in NevĢehir Province and Districts (n=363). The data in the study were obtained with a questionnaire form including the ethical leadership scale developed by Brown et al. (2005), employee silence scale designed by Van Dyne et al. (2003), workplace spirituality scale designed by Milliman et al.(2003) and team performance scale developed by Thompson et al.(2009). Confirmatory factor analysis, structural equation modeling and BC Sampling Method with the help of Process Macro proposed by Preacher and Hayes (2008) used in order to test the hypotheses of the research. According to the research findings, it determined that ethical leadership positively affected team performance. On the other hand, it observed that employee silence has a negative effect on team performance. It demonstrated that workplace spirituality had a positive effect on team performance. Similarly, it determined that ethical leadership had a positive effect on workplace spirituality. On the other hand, it determined that workplace spirituality had a mediating effect on the relationship between ethical leadership and team performance, but workplace spirituality does not have a mediating effect on the relationship between employee silence and team performance. Finally, some limitations of this research are given; some suggestions for education, teachers and civil servants based on the findings of this study, and suggestions for future researchers on this subject presented.