Görsel sanatlar dersinde uygulanan zihin haritası tekniğinin öğrencilerin akademik başarı, tutum ve kalıcılığına etkisi
The effect of mind map technique applied in visual arts courseon academic success, attitudes and permanentity of students
  1. Tez No: 741658
  2. Yazar: ENGİN BARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA ERASLAN TAŞPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Mind map, Art, Art education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
İçinde olduğumuz çağ sürekli bir yapılanma, değişim ve gelişim göstermekte ve yenilenmektedir. Bu devinim içerisinde bireyler merak ederek, çevresinde olup bitenleri sorgulama eğilimi göstererek bu değişimlere ayak uydurmaya çalışmaktadırlar. Zamanın geleceği etkileyerek ilerleyişi, söz konusu olan bilimsel bilgilerin de bu yenilikten etkilenmesine neden olmaktadır. Hızlı akan bu sürece ayak uydurabilmek için de insanoğlunun yeterli bilgi ve birikime sahip olması gerekmektedir. Bilişim çağının getirileriyle beraber, insan bilgi, davranış ve değerlerinin çağa ayak uydurabilecek ve paralel olarak ilerleyebilecek bir dinamizme sahip olmasının eğitim alanında da bir dinamikliğe ve değişime gerek duyulduğunu ortaya koymaktadır (Sezai ve Erkal, 1995). Zaman ve mekân yönünden kapsamlı ve sürekli devam eden geniş bir olgu olan eğitimde insanoğlunun tecrübeleri ve yaşayışı önemlidir. Sürecin sonunda kişinin bilgi, beceri ve davranışlarında değişmeler meydana gelmesi eğitimin olağan sonucudur. Meydana gelen bu durumun da aktive olabilmesi için eğitim süreci içerisinde yer alan, eğitimin alt boyutlarının doğru yönde ve düzgün bir işleyişle çalışabilmesi mümkün olmalıdır. Kastedilen alt boyutların en önemlisi günümüz şartlarını doğru ifade eden sistem yaklaşımı içinde tasarlanmış dinamik ve proaktif bir sürekli eğitim modelin işlerlik kazandırılmış halinin gözetilmesidir (Atak & Atik, 2007, s. 66). Eğitimin özellikle insanlar üzerindeki durumu günümüz şartlarında değişiklik göstermektedir. Yetkiner'e (2011) göre teknolojik imkânlar ile ailelerin bilinçlenmesi ve zihinsel olarak oldukça aktif olmamız gereken bu dönemde önemli olan şey eğitimin insanlara ne şekilde ve nasıl verildiğidir. Bilim dünyasının aktivasyon sürecini ilerletmesi ile oluşan değişme ve yeni değerler öncülüğünde, öğrenim ve öğretim süreçlerinde farklılaşmalar meydana gelmiştir (Genç & Eryaman, 2007).
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to determine the Effect of the Mind Map Technique applied in the Visual Arts Lesson on the Academic Achievement, Attitude and Permanence of the Students. Method: In the research, the experimental model of the quantitative data in the form of pre-test and post-test paired with experimental and control groups was carried out. The participants in the experimental group were informed about the subject between the pretest and the posttest. No transfer was made to the participants in the control group. An achievement test was used as a data collection tool. The data were analyzed using the SPSS program. Findings: It was determined that the posttest mean scores of the experimental group and control group participants were higher than the pretest mean scores. It is seen that the posttest mean score of the experimental group participants is higher than the mean score of the participants in the control group. In addition, it is seen that the pre-attitude score ranking of the experimental group participants is higher than the post-attitude score ranking. In addition, it has been determined that the use of mind mapping technique in visual arts lesson is effective on permanence. In the study, it was seen that the mind map application increased student success. Conclusions: It has been concluded that the use of the mind map method in the visual arts course has a positive effect on the academic success of the students. The high post-test achievement scores of the control group students showed that the current education system also increased the academic achievement. It was observed that the higher scores in the experimental group, and the mind mapping method in the visual arts course increased the academic achievement more than the current teaching system. It has been observed that the use of mind mapping technique in the visual arts lesson has no effect on attitude, but it has an effect on permanence.