İntratrakeal asit aspirasyonu ile ARDS oluşturulan ratlarda hesperidinin akciğer hasarı ve kan gazı değişikliklerine etkisi
Hesperidine's lung damage and blood gas changes in rats created by intratracheal acid aspiration effect
  1. Tez No: 741667
  2. Yazar: ZEYNEP ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN KARAASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Asit Aspirasyonu, ALI, ARDS, Metilprednizolon, Hesperidin, Acid Aspiration, ALI, ARDS, Methylprednisolone, Hesperidin
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Çalışmamızın amacı; ratlarda asit aspirasyonu modeli ile oluşturulan Akut Respiratuar Distres Sendromunda (ARDS)/Akut Akciğer Hasarı (ALI) erken dönemde gavaj yöntemiyle verilen hesperidinin etkinliğini gözlemlemekti. Değerlendiriğimiz parametreler akciğerlerdeki histopatolojik değişiklikler ve arter kan gazı analizleri oldu. Çalışmamızda 21 adet wistar cinsi dişi rat kullanıldı. Ratlar rastgele 3 gruba ayrıldı. Kontrol grubu: Grup K, intratrakeal HCI verilerek ARDS oluşturulan grup; Grup H: HCI aspirasyonu ile ARDS oluşturulan ve gavaj yöntemiyle intragastrik Hesperidin verilen grup; Grup S: intratrakeal HCI verilerek ARDS oluşturulan ve intraperitoneal steroid uygulanan grup. Ratlar intraperitonel ketamin uygulanarak anestezi uygulandı. Ratlara intratrakeal HCl uygulandıktan sonra ARDS ile uyumlu bulguları tespit etmeyi beklediğimiz süre 6 saat olarak planlandı. Bu süre boyunca ratlar gözlem altında tutuldu. Tüm ratlar intratrakeal HCl uygulandıktan 6 saat sonra intrakardiyak kan gazı alındı ve sakrifiye edildi. Ratlar sakrifiye edildikten sonra akciğer dokuları histopatolojik olarak değerlendirilmek üzere akciğer rezeksiyonu yapıldı. Akciğer preparatları tıbbi patoloji labaratuvarında Akut Akciğer Hasarı(ALI) açısından skorlandı. Kan gazları tıbbi biyokimya laboratuvarında çalışıldı. Akciğer hasarları ve kan gazı sonuçları istatistiksel olarak analiz edildi. Deneysel olarak ALI/ARDS oluşturulan ratlarda hesperidin uygulanması ve intraperitoneal steroidin etkili olmadığını hem histopatolojik hem de kan gazı analizlerinde tespit ettik. Elde ettiğimiz sonuçlar her iki grupta akciğer hasarı histopatolojik değerlendirme skorları ve kan gazı parametreleri istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermedi. Bu alanda daha fazla deney hayvanının kullanıldığı, daha geniş çaplı, karşılaştırmalı deneysel çalışma yapılması gerektiği kanaatindeyiz. v
Özet (Çeviri)
The aim of our study; The aim of this study was to observe the efficacy of hesperidin given by gavage method in the early period of Acute Respiratory Distress Syndrome/Acute Lung Injury induced by acid aspiration model in rats. The parameters we evaluated were histopathological changes in the lungs and arterial blood gas analysis. In our study, 21 wistar female rats were used. Rats were randomly divided into 3 groups. Control group: Group K, the group in which ARDS was created by intratracheal HCI administration; Group H: The group in which ARDS was created by HCl aspiration and intragastric Hesperidin was given by gavage method; Group S: The group in which ARDS was created by intratracheal HCl administration and intraperitoneal steroid was administered. Rats were anesthetized by intraperitoneal administration of ketamine. After intratracheal HCl administration to rats, the time we expected to detect findings compatible with ARDS was planned as 6 hours. During this period, the rats were kept under observation. Intracardiac blood gas was taken from all rats 6 hours after intratracheal HCl administration and they were sacrificed. After the rats were sacrificed, lung resection was performed to evaluate the lung tissues histopathologically.. Lung preparations were scored for Acute Lung Injury in the medical pathology laboratory. Blood gases were studied in the medical biochemistry laboratory. Lung injuries and blood gas results were analyzed statistically. We found that hesperidin administration and intraperitoneal steroids were not effective in rats with experimental ALI/ARDS, both in histopathological and blood gas analyses. Our results did not show any statistically significant difference in lung injury histopathological evaluation scores and blood gas parameters in both groups. We believe that a larger, comparative experimental study should be conducted in this area, using more experimental animals.