Yeni ürün geliştirme ve işletmelerin rekabet gücü: Kozmetik endüstrisi örneği
New product development and firms' competitiveness: A case study of cosmetics industry
- Tez No: 741678
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAHİT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeni Ürün Geliştirme, İşletme Performansı, İnovasyon, Rekabet, Kozmetik Endüstrisi, New Product Development, Business Performance, Innovation, Competition, Cosmetic Industry
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Ürün yaşam döngülerinin kısaltıldığı rekabet yoğunluğu ile karakterize edilen bir pazarda, firmaların büyümesi ve sürdürülebilirliği için yenilikçi ürünlerin geliştirilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Kozmetik endüstrisindeki firmalar, hayatta kalmak ve kendilerini farklılaştırmak için mücadele edip ve yaratıcı olmayı tercih etmektedirler. Bu nedenle bir fark yaratmak ve yeni pazarlar kazanmak için yenilik konusunda rekabete girmektedirler. Çalışmamızda, yeni ürünlerin geliştirilmesinin bu sektördeki şirketlerin rekabet gücü üzerindeki etkisine odaklanılmıştır. Araştırmamız Türkiye'de, kozmetik sektöründe faaliyet gösteren firmalarla yapılmıştır. Yaptığımız ampirik çalışmanın analizi için 118 anket geçerli kabul edilmiş, ölçme araçlarının geçerliliğini kontrol etmek üzere Açıklayıcı Faktör Analizi yapılmıştır. Korelasyon Analizi ve Doğrusal Regresyon yöntemleri, yeni ürün geliştirmenin kozmetik firmalarının rekabet gücündeki etkisini değerlendirmemizi sağlamıştır. Sonuç olarak, yeni ürün geliştirmenin, firmaların rekabet gücü üzerinde olumlu bir etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca firmaların rekabet gücü ile yeni ürün geliştirme ölçütleri arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Bulgular; bilgi paylaşımı, pazarlama performansı ve firmaların rekabet gücü arasında pozitif bir ilişki olduğunu gösterirken finansal performans, iç öğrenme ve kapasite geliştirmenin rekabet gücünün üzerindeki olumlu etkisi reddedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In a market characterized by competitive intensity where product life cycles are shortened, the development of innovative products has become inevitable for the growth and sustainability of companies. Companies in the cosmetics industry struggle to differentiate themselves and must be imaginative to survive. To do so, they bet on innovation in order to make a difference and enter new markets. Our study is focused on the impact of the development of new products on the competitiveness of companies in this sector. Our investigation focused on cosmetics companies based in Turkey. 118 questionnaires were considered valid for the empirical analysis. Following the Exploratory Factor Analysis to check the validity of the measuring instruments, correlation and linear regression analyzes were carried out to test the relashionship between new product development and cosmetic firms' competitiveness. It finally came out that new product development has a positive impact on firms' competitiveness. Moreover, the relationships between firms' competitiveness and new product development measures were investigated. The findings indicated a positive relationship between information sharing, marketing performance and firms' competitiveness while a positive impact of financial performance, internal learning and capacity development on competitiveness was denied.