Turizm sektörünün ve finansmanının analizi sağlık turizmi üzerine bir uygulama
Analysis of tourism sector and finance, an application on health tourism
  1. Tez No: 741761
  2. Yazar: GÜRKAN BİRİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN KAMİL ERCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Sağlık Turizmi, Engle Granger, Johansen, Eşbütünleşme Testi, Tourism, Health Tourism, Engle Granger, Johansen, Cointegration
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalışmada, turizm sektörünün iktisadi ve finansal açıdan analizi yapılarak, en önemli alternatif turizm türü kabul edilen sağlık turizmi gelirlerini etkileyen faktörlerin uzun ve kısa dönemde etkileri incelenmiştir. Bu amaçla sağlık turizmi gelirlerini etkileyen yatırımlar, dolar kuru, sağlık harcamaları, sağlık turisti sayıları, kişi başına gelir gibi nicel faktörler üzerinden analiz yapılmıştır. Sağlık turizmi geçmişinin çok eskilere dayanmaması ve verilerin yıllık tutulması nedeniyle analize uygun olarak Engle-Granger ve Johansen testleri ve hata düzeltme modelleri alınmıştır. 1999-2019 yılları arasındaki yıllık veriler alınmış ve uzun dönem ilişkiler incelendikten sonra kısa dönem modeller oluşturulmuştur. Çalışmada, özellikle sağlık turizmi geliri üzerindeki yatırım ve harcama etkisi gözlemlenmeye çalışılmıştır. Yatırımların ve harcamaların sağlık turizmi üzerinde etkisi belirlendikten sonra, kamu ve özel kesim ayrımları yapılmış; özel yatırımların ve özel harcamaların sağlık turizmi geliri üzerinde daha etkili olduğu sonucu gözlenmiştir. Özel sağlık yatırımları hem kısa hem de uzun dönemde, sağlık turizmi gelirleri üzerinde olumlu etki yaratmaktadır. Sağlık harcamalarında da özel harcamaların sağlık turizmi geliri üzerinde olumlu etki yaratmaktadır. Sağlık turizmi geliri üzerinde özel kesim harcamalarının daha olumlu sonuçlar vermesi, tasarruf açığı olan ekonomide yatırımların özel kesim tarafından yapılmasının hem kısa hem de uzun vadede daha verimli olacağı sonucundan yola çıkarak; kamunun özel yatırımları teşvik edici rol üstlenmesini, sektörde bir rakip gibi hareket etmemesinin olumlu sonuçlar vereceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the economic and financial analysis of the tourism sector was made and the long and short term effects of the factors affecting the health tourism revenues, which is considered the most important alternative tourism type, were examined. For this purpose, quantitative factors such as investments affecting health tourism revenues, dollar rate, health expenditures, number of health tourists, and income per capita were analyzed. Engle-Granger and Johansen Cointegration Tests and Error Correction Models were taken in accordance with the analysis, since the history of health tourism is not very old and the data is kept annually. Annual data between 1999-2019 were taken and short-term models were created after examining long-term relationships. In the study, the effect of investment and expenditure on health tourism income was tried to be observed. After determining the impact of investments and expenditures on health tourism, distinctions between public and private sectors were made; It has been observed that private investments and private expenditures are more effective on health tourism income. Private health investments have a positive effect on health tourism revenues both in the short and long term. Private expenditures also have a positive effect on health tourism income in health expenditures. Based on the conclusion that private sector expenditures give more positive results on health tourism income, and that investments made by the private sector in an economy with a savings deficit will be more efficient both in the short and long term; This shows that the public's role as an incentive for private investments and the fact that it does not act as a competitor in the sector will yield positive results.