Meme kanserinde lenf nodu metastazı ve prediktif faktörlerin etkisinin yaşa göre değerlendirilmesi
Evaluation of LYMPH node metastasis and the effect of predictive factors in breast cancer according to age
- Tez No: 741764
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: meme kanseri, yaş, prediktif fatktörler, lenf nodu metastazı, tümör boyutu, HER2, lenfovasküler invazyon, ki-67 proliferasyon indeksi, histolojik derece, hormon reseptörü, breast cancer, age, predictive factors, lymph node metastasis, tumor size, HER2, lymphovascular invasion, ki-67 proliferation index, histological grade, hormone receptor
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş: Meme kanserinin tedavisi ve prognozunu belirlemede en önemli faktörlerden olan lenf nodu metastazında tümör boyutu, histolojik derece (grade) hormon reseptör durumu ve her 2/neu ekspresyonu, ki-67 proliferasyon indeksi, lenfovasküler invazyon gibi prediktif faktörlerin etkileri bundan önce yapılan birçok çalışmalarda değerlendirilmiştir. Meme kanserinin yaş arttıkça daha az agresif davranış gösterdiği kabul gören bir bilgi olsa da, bazı yayınlarda geç yaşta ortaya çıkan meme kanserlerinde tümörlerin erken yaşlardaki gibi agresif seyir gösterebileceği söylenmektedir. Ayrıca yapılan bazı çalışmalarda yaş arttıkça lenf nodu metastaz oranlarının azaldığı, bazılarında ise belli bir yaşa kadar azaldığı daha sonra arttığı gösterilmiştir. Bunun sebebi ise tümör kronolojik yaşındaki farklılıklar, yaşlı hastalarda yetersiz tarama programlarının olması gibi farklı şekillerde yorumlanmıştır. Prediktif faktörlerin bu değişimde rolü tam olarak bilinmemektedir. Amaç: Amacımız yaş ile lenf nodu metastazı arasındaki ilişkiyi değerlendirmek, metastazda etkili olduğu düşünülen faktörlerin farklı yaş gruplarında tümör biyolojik davranışındaki rolünü araştırmaktır. Yöntem: Çalışmamızda mart 2019 ve şubat 2022 tarihleri arasında Ankara Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde meme kanseri tanısı alan, neoadjuvan tedavi almayan, cerrahi sınırda tümör devamlılığı olmayan ve reeksizyon yapılmayan, bakılacak verilerin tam olduğu 150 Meme koruyucu cerrahi+sentinel lenf nodu biyopisi, 71 Meme koruyucu cerrahi +Aksiller lenf nodu diseksiyonu, 30 Basit mastektomi+ sentinel lenf nodu biyopisi ve 111 modifiye radikal mastektomi yapılmış toplam 362 hasta seçildi. Ve Hasta yaşı, Lenf nodu metastazı, Tümör boyutu, Notingham histolojik derece, Moleküler Altgruplar, HER2 pozitifliği ve overekspresyonu ve 67 proliferasyon indeksine göre gruplara ayrıldı.Ardından bakılan kriterlerin alt gruplarında tüm yaşlarda ve yaş gruplarına göre metastaz oranları karşılaştırıldı. Sonuç: Baktığımız faktörlerden tümör boyutu, ki-67 indeksi ve histolojik derecenin metastaz üzerindeki en etkili olduğu yaşlar geç yaşlar olduğu ve erken yaşlarda bu faktörlerin prediktif anlamlılığının kısıtlandığını gördük. Lenfovasküler İnvazyonla Lenf nodu metastazı arasında yaştan bağımsız her yaş grubunda kuvvetli ilişki bulundu. Ayrıca hormon reseptör statüsünün tüm hastalarda ve yaş gruplarında LNM üzerindeki etkisi anlamlı değildi. Ve tüm hastalara göre lenf nodu metastazı oranlarında yaşa bağlı değişiklikler istatistiksel anlamlı değildi. Baktığımız faktörlerin tümör boyutları dahil büyük kısmının metastaz üzerindeki en etkili olduğu yaşlar ileri yaşlar olması ve erken yaşlarda bu faktörlerin prediktif değerlerininin kısıtlanması nedeniyle ileri yaşlarda bu faktörleri esas alarak verilen tedavi protokollerinden daha çok faydalanacağı, tarama programlarının geç yaştaki hastalarda da düzenli uygulanması ve farkındalığın arttırılması bu yaşlarda görülen meme kanserlerinde erken tanının mortaliteyi daha çok azaltacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: In lymph node metastasis, which is one of the most important factors in determining the treatment and prognosis of breast cancer, the effects of predictive factors such as tumor size, histological grade, hormone receptor status and her 2/neu expression, ki-67 proliferation index, lymphovascular invasion have been evaluated in many previous studies. Although it is widely accepted that breast cancer behaves less aggressively as age increases, it is stated in some publications that tumors may show an aggressive course in breast cancers that occur at a later age, as in early ages. In addition, some studies have shown that lymph node metastasis rates decrease as age increases, while in some, it decreases until a certain age and then increases. The reason for this has been interpreted in different ways, such as differences in tumor chronological age and inadequate screening programs in elderly patients. The role of predictive factors in this change is not fully known. Goal: Our aim is to evaluate the relationship between age and lymph node metastasis and to investigate the role of factors thought to be effective in metastasis in the biological behavior of tumors in different age groups. Material and Method: In our study, 150 patients who underwent breast-conserving surgery + sentinel lymph node biopsy, 71 patients who underwent breast-conserving surgery + sentinel lymph node biopsy conservative surgery + axillary lymph node dissection, 30 simple mastectomy + sentinel lymph node biopsy and 111 modified radical mastectomy total of 362 patients were selected, which was diagnosed with breast cancer in Ankara City Hospital General Surgery Clinic between March 2019 and February 2022, did not receive neoadjuvant treatment, did not have tumor continuity at the surgical margin and did not undergo re-excision. And the patients were divided into groups according to age, Lymph node metastasis, Tumor size, Notingham histological grade, Molecular Subgroups, HER2 positivity and overexpression, and ki-67 proliferation index . Then, metastasis rates were compared according to all ages and age groups in the subgroups of the criteria. Conclusion: We found that among the factors we looked at, tumor size, ki-67 index and histological grade were the most effective ages on metastasis, and the predictive significance of these factors was limited at early ages. A strong correlation was found between lymphovascular invasion and lymph node metastasis in all age groups, regardless of age. In addition, the effect of hormone receptor status on LNM was not significant in all patients and age groups. And age-related changes in lymph node metastasis rates for all patients were not statistically significant. Due to the fact that most of the factors we look at, including tumor size, are most effective on metastasis, and because the predictive values of these factors are limited at early ages, it will benefit more from the treatment protocols given based on these factors in older ages. We think that early diagnosis in breast cancers seen in older ages will reduce mortality more.