Meme kanseri tanısı olan ve opere edilen hastalarda lenfovasküler/perinöral invazyon varlığının prognoza etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of the presence of lymphovascular/perineural invasion on prognosis in patients diagnosed with breast cancer and operated on
  1. Tez No: 929578
  2. Yazar: MAHMUT SAMİ GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANDE KÖKSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, prognoz, lenfovasküler invazyon, perinöral invazyon, Breast cancer, prognosis, lymphovascular invasion, perineural invasion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Giriş: Meme kanseri, ülkemiz ve dünya genelinde kadın cinsiyette en çok görülen ve en mortal seyreden multidisipliner tedavi planlaması iktiza eden mühim bir hastalıktır. Meme kanserinin prognozunda başta aksiller lenf nodu tutulumu olmak üzere tümörün ebatları, tümörün histolojik tipi, tümörün proliferasyon hızı ve bir takım moleküler faktörler belirleyici bir rol oynar. Patolojik tetkiklerde değerlendirilen ve aksiler lenf nodu tutulumunu ön görebilecek en önemli parametrelerden ikisi lenfovasküler ve perinöral invazyondur. Gereç ve yöntemler: Çalışmaya kliniğimizde meme kanseri teşhisi konularak opere edilip izlem süreci başlatılan 262 hasta katılmıştır. Hastalar öncelikle takip sürecinde sağ kalanlar ve exitus olanlar; metastaz gelişenler ve gelişmeyenler, exitus olanlar içinde metastazı mevcut olanlar ve olmayanlar; lenfovasküler invazyon gelişenler ve gelişmeyenler; perinöral invazyon gelişenler ve gelişmeyenler olarak beş ayrı dizaynda ikişerli gruplara tasnif edildi. Her bir grupta demografik ve klinikopatolojik parametrelerde istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde fark mevcudiyeti incelendi. Bunlardan başka genel örneklemde nicel parametreler arasındaki korelasyon ilişkileri değerlendirildi. Demografik ve klinikopatolojik parametrelerin mortalite üzerindeki etki profilleri ve prediktif özellikleri univariate ve multivariate analizlerde değerlendirildi. Son olarak çalışmamızın odak noktasını oluşturan lenfovasküler ve perinöral invazyonun hastalıksız ve genel sağ kalıma etkisi incelendi. Çalışmamızda hastalıksız sağ kalım ve prognozu değerlendirmede nüks ve metastaz tarihleri baz alındı. Bulgular: Çalışmamızda lenfovasküler ve perinöral invazyonun mortaliteyi arttıran birer etken olduğu saptanarak; her iki tip invazyonun da hastalarda hastalıksız ve genel sağ kalım sürelerini kısalttığı görüldü. Tartışma ve Sonuç: Meme kanseri tanısı alarak opere edilen hastalarda lenfovasküler invazyon ve/veya perinöral invazyonun eşlik etmesi, meme kanseri prognozunu olumsuz yönde etkilediği görülmektedir. Bu tip invazyonu saptanan hastalarda nüks veya metastaz gibi hastalıksız sağ kalım sürecini etkileyebilecek durumlar yönünden çok daha dikkatli olunmalı ve bu tip hastalar postoperatif takip sürecinde daha yakından takip edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Breast cancer is an important disease that is the most common and most mortal disease in women in our country and worldwide, requiring multidisciplinary treatment planning. In the prognosis of breast cancer, axillary lymph node involvement, tumor size, histological type of the tumor, proliferation rate of the tumor and a number of molecular factors play a determining role. Two of the most important parameters evaluated in pathological examinations and that can predict axillary lymph node involvement are lymphovascular and perineural invasion. Material and methods: 262 patients who were diagnosed with breast cancer in our clinic and operated on and started the follow-up process participated in the study. The patients were first classified into two groups in five different designs as survivors and exitus during the follow-up process; those who developed metastasis and those who did not; those who developed lymphovascular invasion and those who did not; those who developed perineural invasion and those who did not. The existence of statistically significant differences in demographic and clinicopathological parameters in each group was examined. In addition, correlation relationships between quantitative parameters in the general sample were evaluated. The effect profiles and predictive properties of demographic and clinicopathological parameters on mortality were evaluated in univariate and multivariate analyses. Finally, the effect of lymphovascular and perineural invasion, which is the focus of our study, on disease-free and overall survival was examined. In our study, recurrence and metastasis dates were taken as basis in the evaluation of disease-free survival and prognosis. Findings: In our study, it was determined that lymphovascular and perineural invasion were factors that increased mortality; and it was observed that both types of invasion shortened the disease-free and overall survival times of patients. Discussion and Conclusion: In patients diagnosed with breast cancer and operated on, it is seen that the presence of lymphovascular invasion and/or perineural invasion negatively affects the prognosis of breast cancer. In patients with this type of invasion, more attention should be paid to conditions such as recurrence or metastasis that may affect disease-free survival, and such patients should be monitored more closely during the postoperative follow-up period.