Karaman ili yer adları
Karaman province place names
- Tez No: 741788
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE YÜKSELEN PELER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Karaman, Karamanoğlu Mehmet Bey, Türkçe, yer adları, Karaman, Karamanoğlu Mehmet Bey, Turkish, place names
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Karamanoğulları Beyliği, Türkmen beyliklerinin arasında Anadolu'daki yerini almayı başarmış ve uzun süre hayatta kalabilen beylik olmuştur. Beyliğe, Karaman başkentlik yapmıştır. Şehrin tarihî geçmişi, çok eskilere dayanmaktadır. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Karaman, farklı kültürlerin kaynaşmasına sebebiyet vermiştir. Bu sebeptendir ki şehir, pek çok kültürel mirası da içerisinde barındırmaktadır. Karaman, aynı zamanda ülkemiz için değerli olan birçok seçkin şahsiyeti de yetiştirmiştir. Karamanoğlu Mehmet Bey, Türk kültür tarihi açısından önemli olan olaylardan birisine imza atmış ve yayımlamış olduğu ferman ile birlikte 13 Mayıs 1277'de“Türkçe”yi resmî dil ilan etmiştir. Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan ve dünyada milyonlarca kişinin konuştuğu Türkçenin, Anadolu'da ebediyen yaşamasına öncülük etmiştir. Tarih, kültür, sanat ve sanayi şehri olan Karaman,“Türkçenin Başkenti”olarak bilinmektedir. Şehir, kendisine verilen bu unvanın hakkını vermeye çalışmaktadır. Şehirde herhangi bir şeye ad verilirken Türkçe olmasına özen gösterilmektedir. Yer adları da bunlardan birisidir. Çalışmamızın konusu olan“Karaman İli Yer Adları”nın incelenmesi yapılmış olup, yerleşim yerlerine verilen adların çoğunluğunun Türkçe olması dikkati çekmektedir. Çalışmamız Giriş, Ⅰ.Bölüm, Ⅱ.Bölüm, Ⅲ.Bölüm, Ⅳ.Bölüm, Sonuç, Kaynakça, ve Dizin Bölümlerinden oluşmaktadır. Çalışmamızda Karaman'da bulunan yer adları üzerinde durulmuştur. Yer adlarının kelime anlamları verilmiş olup köken ve dil bilgisi açısından incelemeleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Karamanoğulları Principality succeeded to take its place in Anatolia among the Turkmen principalities and became the principality that survived the longest after the Ottoman Empire. Karaman was the capital of the principality. The historical past of the city dates back to ancient times. Karaman, which is the preferred point of many civilizations, has led to the fusion of different cultures. For this reason, the city contains many cultural heritages. Karaman has also trained many distinguished personalities who are valuable to our country. Karamanoğlu Mehmet Bey signed one of the important events in terms of Turkish cultural history and declared“Turkish”the official language on 13 May 1277 with the edict he published. It has pioneered the existence of Turkish, which dates back thousands of years and is spoken by millions of people in the world, to live in Anatolia forever. Karaman, a city of history, culture, art and industry, is known as the“Capital of Turkish”. The city is trying to do justice to this title given to it. While naming anything in the city, care is taken to ensure that it is in Turkish. Place names are one of them. The subject of our study,“Karaman Place Names”has been examined and it is noteworthy that the majority of the names given to the settlements are Turkish. Our study consists of Introduction, Chapter Ⅰ, Chapter Ⅱ, Chapter Ⅲ, Chapter Ⅳ, Conclusion, Bibliography and Directory. In our study, we focused on the place names in Karaman. Word meanings of place names are given and grammatical and etymological examinations are made.