Kant felsefesinde felsefi sağaltımın imkanı: Örnek uygulama
The possibility of philosophical healing in the philosophy of Kant: A case study
- Tez No: 741852
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN FİLİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Felsefi Sağaltım, Kant Etiği, Pratik Felsefe, Sağlıklı Düşünme, Felsefi Uygulama, Philosophical Healing, Kantian Ethics, Practical Philosophy, Healthy Thinking, Philosophical Practice
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Felsefe tarihi insanın ruhsal, zihinsel ve bedensel iyileşmesine yönelik bir düşünce tarihi olarak okunduğunda istisnasız bütün filozofların felsefi sağaltımı hedefledikleri görülür. Bununla birlikte her tarihsel dönemi ve filozofu ayrı ayrı incelemek uzun zaman ve bir araştırıcı grubu gerektirir.“Kant Felsefesinde Felsefi Sağaltım'ın İmkanı: Örnek Uygulama”adlı tezimizin araştırma alanımız açısından Alman Felsefesi tarihinde filozof Kant'ı temel aldık. XVIII. yüzyıldan itibaren kültür felsefesi ve antropoloji konusunda yoğun çalışmaların başlamış olması, Kant'ı 'felsefi sağaltım ve yöntemleri' arayışımızda temel hareket noktası olarak almamıza neden olmuştur. Bir diğer sebep olarak daha çok Kant'la birlikte felsefenin yeni bir yön kazanarak, felsefi sağaltımın teorik arka planı için belirginleşmeye başlayan bir dönüm noktasının söz konusu olmasıdır. Bu bakımdan insanın dünyayı anlama ve kendini sağaltmada işlevsel formlarını bulduğumuz Kant ile birlikte yaşam fenomeninin sağaltımsal yönlerini tespit etmeye çalıştık. Tezimizin ana amacı, felsefi sağaltım kuramının felsefeyle iyileştirme yolunda Kant'ın teorik ve pratik içeriklerini kullanmaktır. Bu bakımdan sağlıklı düşünmenin ne olduğu irdelenerek, ölüm korkusu, varoluşsal kaygılar gibi kavramlarla günlük hayatta baş edebilme yolları Kant felsefesiyle incelenmiştir. Ayrıca Psikoloji biliminin ruh sağlığı üzerine konumuz kapsamında yapılan çalışmaların, Kant felsefesi temelli değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu değerlendirmeler doğrultusunda, Türkiye'de kurulacak felsefi sağaltım merkezlerinin geleceğine dair bir bakış açısı sunulması ve felsefi sağaltımın yaygınlaşıp geliştirilmesine yönelik yeni önerilerin sunulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
When the history of philosophy is read as a history of thought for the spiritual, mental and physical healing of human beings, it is seen that all philosophers without exception aim at philosophical healing. However, examining each historical period and philosopher separately requires a long time and a group of researchers. This thesis examines, the German philosopher Kant. XVIII. The fact that it is the beginning to start from culture and anthropology from production is to form the primary purpose in choosing the German school of philosophy. Another reason why we take German philosopher Kant as a philosopher as the main starting point in our search for 'philosophical healing and methods' is that philosophy gained a new direction with Kant and became a turning point for the theoretical background of philosophical therapy. In this respect, we tried to determine the therapeutic aspects of the phenomenon of life with Kant, where we found the functional forms of man in understanding the world and healing himself. The main purpose of our thesis is to use Kant's theoretical and practical contents in the way of healing the philosophical therapy theory with philosophy. In this respect, by examining what healthy thinking is, the ways of coping with concepts such as fear of death and existential anxieties in daily life are examined with Kant's philosophy. In addition, the studies on mental health of the science of psychology within the scope of our subject were evaluated based on Kant's philosophy. In line with these evaluations, it is aimed to present a perspective on the future of philosophical healing centers to be established in Turkey and to present new proposals for the dissemination and development of philosophical healing.