Üreme çağındaki kadınların meme kanserine ilişkin bilgi düzeyi ile sağlık okuryazarlık arasındaki ilişki
The relationship between the knowledge level of women of reproductive age about breast cancer and health literacy
- Tez No: 984173
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİYE ERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Hemşirelik, Obstetrics and Gynecology, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Meme Kanseri Bilgi Düzeyi, Sağlık Okuryazarlığı, Hemşirelik, Breast Cancer, Breast Cancer Knowledge Level, Health Literacy, Nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, üreme çağındaki kadınların meme kanserine ilişkin bilgi düzeyi ile sağlık okuryazarlık düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı tipte gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini; Aralık 2023-Şubat 2024 tarihleri arasında Sivas Devlet Hastanesinde yatarak tedavi gören 18-49 yaş arasındaki kadınlar oluşturmuştur (N = 956). Evrenin belirli olduğu bu çalışmada, olayın görülme sıklığını incelemek için örneklem büyüklüğü hesaplama formülü kullanılmış ve örneklem formları geçerli doldurduğu görülen 276 kadından oluşmuştur. Araştırma verileri Kişisel Bilgi Formu, Geniş Kapsamlı Meme Kanseri Bilgi Testi (GKMKBT), Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği (SOÖ) ile toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 23 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde verilerin normal dağılım şartlarını sağlaması sebebiyle bağımsız iki grup ortalamasının karşılaştırılmasında bağımsız örneklem t- testi, bağımsız ikiden fazla grup ortalamasının karşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi ANOVA testleri kullanılmıştır. Değişkenler arasında ilişkinin yönü ve kuvvetini belirlemek için pearson correlation testi sonuçlarına bakılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, çalışmaya katılan kadınların meme kanseri bilgi düzeylerinin (min=3; Max=18; ort = 11,80) ve sağlık okuryazarlıklarının orta düzeyde olduğu belirlenmiştir (Min= 56; Max=125; ort= 106,66). Ayrıca sağlık okuryazarlığı ile meme kanseri bilgi düzeyleri arasında pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Bu araştırmada istatistiksel anlamlılık için p<0,05 esas alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in a descriptive design to determine the relationship between reproductive-age women's level of knowledge about breast cancer and their health literacy levels. The population of the study consisted of women aged 18–49 who were hospitalized at Sivas State Hospital between December 2023 and February 2024 (N = 956). Since the population was defined, the sample size was calculated using the sample size formula for incidence studies, and the final sample consisted of 276 women who completed the data collection forms validly. The data were collected using the Personal Information Form, the Comprehensive Breast Cancer Knowledge Test (CBCKT), and the Health Literacy Scale (HLS). The data were analyzed using the SPSS 23 software package. Since the data met the normal distribution assumptions, the independent samples t-test was used to compare the means of two independent groups, and one-way analysis of variance (ANOVA) was used to compare the means of more than two independent groups. Pearson correlation analysis was conducted to determine the direction and strength of the relationship between variables. As a result of the analyses, it was determined that the participants had a moderate level of breast cancer knowledge (min = 3; max = 18; mean = 11.80) and a moderate level of health literacy (min = 56; max = 125; mean = 106.66). Additionally, a positive relationship was found between health literacy and breast cancer knowledge levels. A significance level of p < 0.05 was considered statistically significant in this study.