Inmeli hastalarda fonksiyonel durum ile öz-etkililik ve psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between functional status and self-effectiveness and resilience in patients with stroke
  1. Tez No: 741931
  2. Yazar: MELEK TAKIL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM ÖKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İnmeli Hasta, Fonksiyonel Durum, Öz-etkililik, Psikolojik Dayanıklılık, Stroke Patient, Functionalstatus, Self-efficacy, Resilience
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
İnme, bilişsel ve fonksiyonel yetersizlik ile hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir sağlık problemidir. Dünya genelinde en yoğun karşılaşılan nörolojik hastalıklardan olan inme, ölüm nedeni anlamında ikinci sırada yer almaktadır. Bununla birlikte akut inme tedavisinde gerçekleşen yenilikler ile artan insan ömrü sebebiyle en yoğun engelliliğe yol açan hastalıklardan birisi olmaktadır. Bu çalışmanın amacı inmeli hastalarda fonksiyonel durum ile özetkililik ve psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu kapsamda inme geçiren 110 hastaya, Hasta Bilgi Formu, Fonksiyonel Bağımsızlık, İnme Öz etkililik ve Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık ölçekleri yüz yüze uygulanmıştır. Ulaşılan bulgulara göre; fonksiyonel bağımsızlık ile inme öz etkililik düzeyleri arasında pozitif yönde ileri düzeyde bir ilişki belirlenmiştir. Buna göre, fonksiyonel bağımsızlık düzeyi arttıkça inme öz etkililik düzeyi de artmıştır. Ayrıca fonksiyonel bağımsızlık ile psikolojik dayanıklılık ölçeği ve alt boyutları değerlendirildiğinde; gelecek kaygısı, kendilik algısı, sosyal yeterlik alt boyutları ve psikolojik dayanıklılık ile orta düzeyde pozitif yönde bir ilişki belirlenmiştir. Bu verilere fonksiyonel bağımsızlık düzeyi arttıkça gelecek kaygısı, kendilik algısı, sosyal yeterlik ve psikolojik dayanıklılık düzeyi de artmıştır. Sonuç olarak hastaların fonksiyonel bağımsızlık düzeyleri arttıkça, öz etkililik ve psikolojik dayanıklılık düzeyleri de artmıştır.
Özet (Çeviri)
Stroke is a health problem that significantly affects the quality of life of patients with cognitive impairment and severe functional impairment. Stroke, which is one of the most common neurological diseases in the world, ranks second in terms of cause of death. However, it is one of the diseases that cause the most intense disability due to the innovations in acute stroke treatment and the increasing human lifespan. The aim of this study is to examine the relationship between functional status, self-efficacy and resilience in stroke patients. In this context, the Patient Information Form, Functional Independence, Stroke Self-efficacy, and Adult Resilience scales were administered face-to-face to 110 stroke patients. Afterwards, analyzes were made according to the quantitative analysis method. . According to the findings; A positive and advanced correlation was determined between functional independence and stroke self-efficacy levels. Accordingly, as the level of functional independence increases, the level of stroke selfefficacy will also increased. In addition, when the functional independence and resilience scale and its sub-dimensions are evaluated; A moderately positive relationship was determined with future anxiety, self-perception, social competence sub-dimensions and resilience. Accordingly, as the level of functional independence increased, the level of future anxiety, self-perception, social competence and resilience will also increased. As a result, as patients' functional independence levels increased, their self-efficacy and resilience levels also increased.