İnmeli hastalarda demografik bulgular ile hastalık özelliklerinin fonksiyonel durum, günlük yaşam aktiviteleri ve özürlülük düzeyi ile ilişkisi
The relationship between demographic features and functional status, daily activities and disability level in stroke patients
  1. Tez No: 324948
  2. Yazar: DERYA AKBULUT MEMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. KAMİL GÖNCÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, risk faktörleri, günlük yaşam aktiviteleri, ambulasyon, mobilite, disabilite, Stroke, risk factors, daily activities, ambulation, mobility, disability
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
İnmeli Hastalarda Demografik Bulgular ile Hastalık Özelliklerinin Fonksiyonel Durum, Günlük Yaşam Aktiviteleri ve Özürlülük Düzeyi ile İlişkisiAmaç: Bu çalışmada inmeli olguların demografik özelliklerinin, inme etyolojisi, inme süresi ve etkilenen hemisferin hastaların fonksiyonel durumları, günlük yaşam aktiviteleri, ambulasyon, mobilite ve özürlülük düzeylerine olan etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: 126 inmeli hastanın demografik özellikleri, inme risk faktörleri kaydedildi. Hastalar etyolojilerine, etkilenen hemisfere, yaşa, cinsiyete ve başvuru sürelerine göre gruplara ayrıldı. Ambulasyonları, mobilite düzeyleri, günlük yaşam aktiviteleri ve özürlülük düzeyleri değerlendirildi.Bulgular: Çalışmaya katılan inmeli hastaların % 48'inin kadın, % 52'sinin erkek olduğu ve % 77'sinin iskemik, % 23'ünün hemorajik kaynaklı inme olduğu belirlendi. İskemik ve hemorajik inmeli olgularda her iki grupta da en sık karşılaşılan risk faktörü hipertansiyon olarak saptandı. Hastaların fonksiyonel durum ve disabilite düzeyleri karşılaştırıldığında yaş, cinsiyet, etkilenen hemisfer ve hastalık süresine göre anlamlı farklılık bulunamadı. Fonksiyonel Ambulasyon Skala skorları ile Rivermead Mobilite ve Modifiye Barhel İndeksi skorları arasında güçlü pozitif, Modifiye Rankın Skala skoru arasında güçlü negatif ilişki saptandı. Rivermead Mobilite İndeksi ile Modifiye Barhel İndeksi skoru arasında çok güçlü pozitif, Modifiye Rankın Skala skoru ile arasında güçlü negatif ilişki saptandı. Brunnstrom evreleri ile hastaların ambulasyonları, günlük yaşam aktiviteleri, mobilite ve disabilite düzeyleri arasında yüksek korelasyon bulundu.Sonuç: Hastalarda ambulasyon, günlük yaşam aktiviteleri, mobilite ve disabilite düzeyleri açısından yaş, cinsiyet, etkilenen hemisfer ve hastalık süresine göre anlamlı farklılık bulunamadı. Fonksiyonel Ambulasyon Skalası ile Rivermead Mobilite İndeksi ve Modifiye Barhel İndeksi skorları arasında güçlü pozitif, Modifiye Rankın Skala skoru arasında güçlü negatif, Rivermead Mobilite İndeksi ile Modifiye Barhel İndeksi skoru arasında çok güçlü pozitif, Modifiye Rankın Skala skoru arasında çok güçlü negatif ilişki olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study is to investigate demografic features of stroke patients, stroke etiology and the efect of stroke interval and affected hemisphere on functional status, daily activities, ambulation, mobility and disability level.Material and method: Demographic features, stroke risk factors are recorded in 126 stroke patients. The patients are subdivided according to stroke etiology, affected hemisphere, age, gender and admission time. Ambulation, mobility level, daily activity and disability level were evaluated.Results: In study group, 48 % of the patients were female and 52 % of the patients were male. 77% of the etiologies were ischemic whereas 23% of the etiologies were hemorragic. In both etiologies, the most encountered risk factor was hypertension. When functional status was compared to disability level, there was no difference between age, gender, affected hemisphere and disease period. There were strongly positive correlation between Functional Ambulation Scala scores and Rivermead Mobility and Modified Barhel Index scores. Strongly negative correlation is found between Functional Ambulation Scala scores and Modified Rankın Scala score. Very strong correlation is discovered between Rivermead Mobility Index and Modified Barhel Index scores. Very strong negative correlation is found between Rivermead Mobility Index and Modified Rankın Scala score. There was high level correlation between Brunnstrom stages and the patients ambulation, daily activities, mobility and disability levels.Conclusion: Because of high mortality and morbidity of stroke, most usefull method to reduce the effect on public health is elimination of risk factors. Risk factors, functional status of stroke patients must be eveluated in early period and multidisciplinary rehabilitation programs must be applied. It is important to evaluate motor and functionel status in potential rehabilitation patients in order to determine rehabilitation objectives. All measurements to evaluate disabity level after stroke are usefull to determine objectives.