6-12 yaş kanserli çocukların yaşamları ve hastalık süreci hakkında algıları: Nitel bir çalışma
Perceptions about the lives and disease process of children 6-12 years of age with cancer: A qualitative study
- Tez No: 741932
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE GÜDEK SEFEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Onkoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Oncology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı kanseri, Okul çağı çocuğu, Hemşirelik, Nitel çalışma, Childhood cancer, School age child, Nursing, Qualitative study
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Giriş: Günümüzde artan vakalarla çocukluk çağının önemli bir hastalığı haline gelen kanser, biyo-psiko-sosyal açıdan çocukları önemli derecede etkilemektedir. Kanserli çocuklar hastalık ve tedavi süreçlerinde karşılaştıkları güçlükler sebebiyle birçok olumsuz deneyimler elde etmektedirler. Amaç: Bu araştırma, kanser tanısı alan çocukların kendileri, yaşamları ve hastalık süreci hakkında algılarının belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, olgubilim (fenomenolojik) araştırma tasarımı kullanılarak yapılmış nitel bir çalışmadır. Örneklemi Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji ve Onkoloji Kliniği'nde tedavi görmekte olan 6-12 yaş aralığında kanser tanısı almış 13 çocuk oluşturmuştur. Araştırma verileri 21.01.2021- 01.05.2022 tarihleri arasında görüşme ve doküman analizi yöntemleri kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi iki araştırmacı tarafından, Heidegger Felsefesi'ne (Hermenötik fenomenolojik yaklaşım) göre gerçekleştirilmiştir. Araştırma COREQ (COnsolidated criteria for REporting Qualitative research) kriterleri göz önüne alınarak yazılmış ve sonuca ulaşılmıştır. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 10,38±1,7'dir. r. İçerik analizi yoluyla araştırma verileri değerlendirilerek 6-12 yaş aralığında kanser tanısı almış çocukların deneyimleri ''Ben Böyleyim'', ''İşte Mutluluk Bu'', ''Üzüldüğüm Zamanlar'', ''Sadece Korkmak'', ''Annem Gelsin, Çilek Koksun'', ''Keşke'' ve ''Hasta Olmak'' olmak üzere 7 tema ve 19 kategori kapsamında ifade edilmiştir. Sonuç: Bu araştırmada 6-12 yaş aralığında kanser tanısı almış çocukların diğer çocuklardan bir farkının olmadığı, aile düzenlerinin bozulmasında kendilerini suçlu hissettiği, bu hastalık sürecinde en büyük destekçilerinin aile ve arkadaşları olduğu ve hastane odasından çıkıp bir an önce özgürlüklerine kavuşmak istediği düşüncelerinin hâkim olduğu anlaşılmaktadır. Kanserli çocukların bu süreç içerisinde sözel olarak aktaramadığı duygu ve düşüncelerini ifade etmesini kolaylaştırmak amacıyla bu tür terapötik araç-gereçlerden faydalanılması önerilmektedir. Kanserli çocuklarla çalışan sağlık ekibinin bakıma ve gereksinimlere en iyi ve doğru şekilde yanıt verebilmesi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Cancer, which has become an important disease of childhood with increasing cases, affects children significantly in terms of bio-psycho-social aspects. Children with cancer have many negative experiences due to the difficulties they encounter during the disease and treatment processes. Objective: This study was planned to determine the perceptions of children diagnosed with cancer about themselves, their lives and the disease process. Materials and Methods: The research is a qualitative study using a phenomenological research design. The sample consisted of 13 children diagnosed with cancer between the ages of 6 and 12, who were being treated at Ankara University Faculty of Medicine Cebeci Research and Application Hospital, Department of Pediatrics, Hematology and Oncology Clinic. Research data were collected between 21.01.2021 and 01.05.2022 by using interview and document analysis methods. The analysis of the data was carried out by two researchers according to the Heidegger Philosophy (Hermeneutic phenomenological approach). Results: The mean age of the patients was 10.38±1.7 years. r. By evaluating the research data through content analysis, the experiences of children diagnosed with cancer between the ages of 6-12,“I'm Like This”,“This Is Happiness”,“When I'm Sad”,“Just Being Afraid”,“Let My Mother Come,”Strawberry Koksun'', ''I wish'' and ''Being sick'' were expressed within the scope of 7 themes and 20 categories. Conclusion: In this study, it is understood that children diagnosed with cancer between the ages of 6-12 are no different from other children, they feel guilty about the disruption of their family order, their family and friends are their biggest supporters during this disease process, and they want to get out of the hospital room and get their freedom as soon as possible. . It is recommended to use such therapeutic tools and equipment in order to make it easier for children with cancer to express their feelings and thoughts that they cannot convey verbally during this process. It is important for the health care team working with children with cancer to respond to the care and needs in the best and correct way.