Dıabetes mellitus olan olgularda f-dalgaları ile motor ünite sayısı tahmini ve tekrarlayan F-dalga analizi
Repetitive F-waves and f-WAVE motor unit number estimation in cases with diabetes mellitus
  1. Tez No: 741969
  2. Yazar: IŞIL YAZICI GENÇDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. NERMİN GÖRKEM ŞİRİN İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: motor ünite sayısı tahmini, nöropati, F dalgası, tekralayan F dalgası, diyabet, motor unit number estimation, neuropathy, F-wave, repeater F-wave, diabetes
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöro-Elektrofizyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Giriş: F dalgaları kullanılarak hesaplanan motor ünite sayı tahmini (F-MUNE) az kullanılan bir yöntemdir. Bu çalışmada Tip 2 Diabetes Mellitus (DM) hastalarında tekrarlayan F dalga parametreleri ve F-MUNE analizi ile akson kaybı miktarının değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Yirmi-dört sağlıklı kontrol ve periferik nöropatiyi düşündüren şikayetleri olan DM tanılı 51 hastada ulnar sinirin bilekten supramaksimal uyarımı ile 90 adet ve submaksimal uyarımı ile 300 adet F dalgası abdüktör digiti minimi kasından kaydedildi. Submaksimal uyarım ile kayıtlanan tekrarlayan F dalga parametreleri kullanılarak otomatik yazılım ile F-MUNE değerleri hesaplandı. Parametreler hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak kıyaslandı. Bulgular: Ulnar tekrarlayan F dalga indeksi ve tekrarlayan nöron indeksinin DM hastalarında kontrol grubuna kıyasla istatiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı. Buna karşın ulnar F-MUNE sayısının iki grup arasında benzer olduğu izlendi. Sural/radyal duyusal aksiyon potansiyeli (DAP) oranı ve sural/medial femoral kütanöz DAP oranı ile tekrarlayan F-dalgası indeksleri DM ve kontrol grubunu orta-iyi duyarlılık ve özgüllükle ayırt edebildi. Sonuç: Üst ekstremiteden kaydedilen tekrarlayan F-dalgası parametreleri DM ilişkili polinöropatide akson kaybını işaret etmektedir. Ancak F-MUNE yöntemi uzunluğa bağımlı bu nöropatide olgu gruplarını ayırt ettirici bilgi vermemiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Motor unit estimation using F-waves (F-MUNE) is a rarely used electrophysiologic method. In this study, it was aimed to evaluate the amount of axon loss by repeater F wave parameters and F-MUNE analysis in patients with Type 2 Diabetes Mellitus (DM). Methods: In twenty-four healthy controls and 51 DM patients with complaints of peripheral neuropathy, 90 F-waves elicited with supramaximal and 300 F-waves with submaximal stimulation of the ulnar nerve at the wrist were recorded from the abductor digiti minimi muscle. F-MUNE values were calculated using repeater F wave parameters for the recordings elicited with the automatic software for those recorded with submaximal stimulation. Calculated F-wave parameters were statistically compared between the patient and control groups. Results: Ulnar repeater F-wave index and repeater neuron index were found to be significantly higher in DM patients compared to the control group. On the other hand, ulnar F-MUNE numbers were similar in the two groups. The sural/radial and sural/medial femoral cutaneous sensory nerve action potential ratios and repeater F wave indices were able to distinguish DM and control groups with moderate-to-good sensitivity and specificities. Conclusion: Repeater F-wave parameters recorded from the upper extremity may indicate the presence of axon loss in DM related polyneuropathy. However, F-MUNE method did not provide information useful for discriminating the patient and control groups in this length-dependent neuropathy.