Kedilerde pyodermal enfeksiyonlarında staphylococcus türlerinin varlığının araştırılması
Investigation of the presence of staphylococcus species in pyodermal infections of cats
- Tez No: 741988
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal direnç, Staphylococcus spp, Metisilin direnci, Antimicrobial resistance, Staphylococcus spp, Methicillin resistance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Veteriner Hekimlik ve Beşeri Hekimlikte stafilokok enfeksiyonları ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmakla beraber enfeksiyonların kontrol, tanı, tedavi ve eradikasyonu için ülkemizde çeşitli epidemiyolojik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle son yıllarda gerek insan, gerekse hayvanlarda tespit edilen antimikrobiyel direnç, enfeksiyonlarda tedaviyi güçleştirmektedir. Metisilin dirençliliği, stafilokok enfeksiyonlarında özellikle Staphylococcus aureus'da günümüzde büyük problemlere yol açmaktadır. Bu alanda köpekler üzerinde fazlaca çalışma ve yayın olmasına rağmen kediler üzerinde daha az çalışma bulunmaktadır. Kedilerde pyoderma enfeksiyonlarının mikrobiyolojik analizleri sonucunda stafilokok türlerinin sıklıkla görülmesiyle olası deri lezyonlarının tedavisi komplike olmakta ve daha zor olmaktadır. Bu çalışmada pyoderma enfeksiyonu görülen evcil ve sokak kedilerinden deri sürüntüsü ya da apse içeriği alınarak mikrobiyolojik analize alınmıştır. Yapılan çalışmada Ankara İli'nde 4 özel pet kliniği ve 2 belediye barınaklarından 160 farklı ırk, yaş ve cinsiyetteki kedilerden pyoderma ve pyoderma şüpheli deri lezyonlarından örnekler alındı. Alınan örneklerden bakteri izolasyonu yapıldıktan sonra Gram boyama, katalaz ve oksidaz testleri yapıldı, Gram pozitif kok olarak tespit edilen izolatlar BD BBL Crystal G (+) ID hızlı test kiti kullanılarak tür düzeyinde identifikasyonu sağlandı. Bu çalışmada 160 örneğin 128'inde üreme tespit edildi. İdentifikasyon sonucunda 56'sı Staphylococcus spp., türlere bakıldığında ise S. aureus %12.51 (20), S. cohnii spp. cohnii %0.63'ü (1), S. epidermidis %1.88'i (3), S. felis %8.13'ü (13), S. haemolyticus %3.13'ü (5), S. intermedius %1.88'i (3), S. saprophyticus %0.63'ü (1), S. simulans %1.88'i (3), S. vitulus %1.25'i (2), S. xylosus %3.13 (5) olarak tespit edildi. İzolatlara Kirby-Bauer Disk Diffüzyon yöntemiyle antibiyogram testi yapıldı ve sonuçları European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST) 'e göre değerlendirme yapıldı. İdentifiye edilen S.aureus suşlarında ayrıca metisilin direncine de bakılmıştır. S. aureus'ta metisilin direnci %89.47 (17) orta düzey dirençlilik ise %10.53 (2) olarak bulundu. Tüm stafilokok türlerine bakıldığında genel olarak imipeneme %1.79 (1), lizenolide %3.59 (2), amikasine %3.57 (2), kloramfenikole %5.36 (3) dirençlilik tespit edilmiştir. Tetrasikline dirençlilik %41.07 (23), eritromisine %39.29 (22), vankomisine %12,5 (7), amoksisilin clavulanik aside %37,5 (21), enrofloksasine %23.21 (13), gentamisine %25 (14), tobramisine %21.43 (12), cefotaxime %42.86 (24) ,trimethoprim sülfamethoxazole %26.79 (15) dirençlilik tespit edilmiştir. Ayrıca metisilin direnci olan S. aureus'larda çoklu ilaç direnci de tespit edilmiştir. Dünya'da ve Türkiye'de kontrolsüz antibiyotik kullanımı sonucunda oluşan antibiyotik dirençliliği, hastalıklarda ve tedavilerinde önemli problemler oluşturmakta mikrobiyolojik tanı ile birlikte antimikrobiyal dirençliliğin önemi gittikçe artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Staphylococcal infections are encountered as a serious problem in Veterinary and Human Medicine, and various epidemiological studies are needed in Turkey for the control, diagnosis, treatment and eradication of infections. Especially antibiotic resistance in humans and animals complicate the treatment of infections recently. Methicillin resistance cause major problems in staphylococcal infections, specially S. aureus. Although there is more study and articles on dogs in this area, and fewer studies have been done on cats. The treatment of skin lesions can be difficult when Staphylococcus species seen in microbiological results of pyoderma infections in cats. In this study, microbiological examination of skin swaps and abscess content that taken from domestic and stray cats has performed. Pyoderma and pyoderma suspicious skin lesions were taken from 160 cats of different breeds, ages and genders from veterinary clinics and animal shelters. After isolation of bacteries from samples Gram staining, catalase, oxidase tests were performed and samples detected as gram positive cocci were identified by BD BBL CRYSTAL G(+) ID KIT. In this study, growth was detected in 128 of 160 samples. BD BBL CRYSTAL G (+) ID KIT was used for 78 of these 128 samples. S. aureus 12.51%(20), S. cohnii spp. cohnii 0.63%(1), S. epidermidis 1.88%(3), S. felis 8.13%(13), S. haemolyticus 3.13%(5), S. intermedius 1.88%(3), S. saprophyticus 0.63%(1), S. simülans 1.88%(3), S. vitulus 1.25%(2), S. xylosus 3.13%(5) were detected as a result of BBL. Antibiogram test with Kirby Bauer method was performed to Staphylococcus species that detected by BD BBL CRYSTAL G(+) KIT together with antibiotic resistance and susceptibilities were evaluated according to EUCAST. By looking at the antibiogram results of the identified Staphylococci, methicillin resistance was also analyzed for S.aureus. Methicillin resistance was found 89.47%(17) and intermediate resistance was found 10.53%(2). Referring generally to all Staphylococcus species resistance of imipenem %1.79 (1), lizenolid %3.59 (2), amikasin %3.57 (2), kloramfenikol %5.36 (3), tetrasiklin %41.07 (23), eritromisin %39.29 (22), vankomisin %12,5 (7), amoksisilin clavulanik asid %37,5 (21), enrofloksasin %23.21 (13), gentamisin %25 (14), tobramisin %21.43 (12), cefotaxime %42.86 (24) ,trimethoprim sülfamethoxazole %26.79 (15) were determined. In addition multi antimicrobial resistance was detected in S. aureus with methicillin resistance. The importance of microbiological diagnosis and antimicrobial resistance is very significant. Antibiotic resistance, which occurs as a result of uncontrolled use of antibiotics, poses as a problem in diseases and their treatment.