Yaş tip yaşa bağlı makula dejeneresansında subfoveal koroidal neovaskülarizasyonların fotodinamik tedavisi
Photodynamic therapy for treatment of choroidal neovascularizationsin exudative age-related macular degeneration
  1. Tez No: 741990
  2. Yazar: AYŞE BURCU DİRİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERSİN OBA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Age-related macular degeneration, photodynamic therapy, verteporfin, choroidal neovascularization, visual acuity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Yaş tip yaşa bağlı makula dejeneresanslarında subfoveal koroid neovasküler membranların fotodinamik tedavisi. Bu çalışma olgularımızda fotodinamik tedavi (FDT) sonuçlarını değerlendirmek ve diğer çalışmalarla karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Retrospektif bir çalışmadır. Veriler Şişli Etfal Hastanesi Göz Kliniği Retina biriminde FDT uygulanan 36 hastanın dosyalarından alınmıştır. Çalışma grubunda hastaların cinsiyetleri ve yaşları, başlangıç en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİGK) ve lezyon tipleri, ortalama FDT sayıları ve birden fazla FDT uygulanan olguların sayıları, görme keskinliği (GK) farklarının ortalaması ve GK değişimi gruplarındaki olguların sayıları incelendi. Sonuçlar aralarında ve diğer çalışmalarla karşılaştırıldı. Bu karşılaştırmalarda istatistiksel olarak anlamlı olmasa da baskın klasik ve okült lezyonların FDT'ye cevabının daha iyi olduğu tespit edildi. Tüm olguları değerlendirdiğimizde başlangıç ve sonuç GK'leri arasında istatistiksel olarak artış saptandı. Ayrıca başlangıç EİGK seviyesi düşük olan olguların tedaviden yararının diğer gruba göre daha fazla olduğu gözlendi. Sonuç olarak YBMD'ye bağlı gelişen KNV'lerde Verteporfin ile FDT, görme keskinliğini koruyan etkili ve güvenli bir yöntemdir. Ayrıca FDT'nin uygulanma sıklığını azaltmak için kombine tedaviler de günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir. Anahtar Kelimeler: Yaşa bağlı makula dejenerasyonu, fotodinamik tedavi, verteporfin, koroid neovaskülarizasyon, görme keskinliği.
Özet (Çeviri)
Photodynamic Therapy for Treatment of Choroidal Neovascularizations in Exudative Age-related Macular Degeneration. This retrospective study is designed to examine results of photodynamic therapy in our cases and compare these results with the results of previous studies.Data are collected from the files of 36 patients that are applied PDT in department of ophthalmology, Şişli Etfal Training and Researching Hospital. In the study group, gender, age, baseline best corrected visual acuity (BCVA), lesion types, mean PDT numbers, number of cases that are applied more than one PDT, mean visual acuity (VA) difference and number of cases that changed in BCVA were evaluated. These data are compared in themselves and with other studies. In conclusion, although statistically not significant, predominantly classic and occult lesions responded to PDT better than the other one. After the estimation of all the patients' data, statistically significant difference was found between baseline and last VA. Also in cases with low baseline BCVA the benefit of the treatment is more significant than the other group. As a result of this study, PDT with Verteporfin is effective and reliable treatment that prevents visual acuity in CNV secondary to age-related macular degeneration. For decreasing the number of PDT, the combined therapies are also applied frequently in nowadays.