Türk destanlarının sosyal bilgiler dersindeki yeri ve sosyal bilgiler öğretmenlerinin milli değerlerin öğretimine yönelik tutumları
The place of Turkish epics in social studies course and theattitudes of social studies teachers towards the teachingof national values
  1. Tez No: 742153
  2. Yazar: MEHMET GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAYRAM POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Milli değer, Destan, İnanç, Tutum, Value, National value, Epic, Faith, Attitude
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın temel amacı Türk destanlarının sosyal bilgiler dersindeki yeri ve önemini ortaya koymak, sosyal bilgiler öğretmenlerinin milli değerlerin öğretimine yönelik tutumlarına dair tespitlerde bulunmaktır. Sosyal bilgiler öğretim programının amaçlarına bakıldığında; Türk kültürünü ve Türk tarihini meydana getiren temel unsurların kavranması, farklı zaman ve yerlere ait kaynakları irdeleyerek; toplumlar, olaylar ve olgular arasındaki benzer ve farklı yönleri ortaya koymaları ve milli değerleri özümsemeleri gerektiği belirtilmektedir (MEB, 2018). Belirtilen hedefler Türk tarihini, Türk kültürünü bünyesinde barındıran sosyal bilgiler dersinin önemini ortaya koymaktadır. Uluslar ortaya çıkışlarından bu yana değişik şekillerde tehlikeler atlatsa dahi asla vazgeçmedikleri ve vazgeçme ihtimali bile düşünmedikleri kendilerine özgü bazı değerleri bulunmaktadır. Bu değerlerden biri de milli değerlerdir. Milli değerler ortak yaşantılardan ortaya çıkmış, yayılmış ve nesiller boyunca aktarılmıştır. Söz konusu değerler mesafelere bakılmaksızın ülkenin her tarafında benzer heyecana sebebiyet verirler. Zira bahsedilen değerler bir topluluğu millet haline getiren ana unsurlardandır. Destanlar da toplumların milli değerlerinden biridir. Destanlar toplumların geçmişlerine ışık tutan ve gelecek kuşaklara kültürel aktarımda faydalanılan en önemli eserlerdir. Bu eserlerin analiz edilip anlaşılması sosyal bilgiler öğretimi için önemli bir kaynak oluşturmuştur. Destanlarımızın ilham kaynağı Türk tarihi olmuştur. Türk tarihi, kahramanlıklarla dolu ve zengin olduğu için, Türk milletinin destanları da büyük ve zengin olmuştur. Destanlar, sosyal bilgiler dersi içeriğinde bulunan tarih konularını daha eğlenceli ve merak uyandırıcı bir hâle vi getirecek ve farklı etkinliklerin gerçekleştirilebilmesine imkân verecek ürünlerdir. Bu etkinlikler öğrencilere eleştirel düşünme gibi birçok beceriyi de kazandırma imkânı verecektir (Öztaş, 2018: 41). Araştırma 2020/2021 Eğitim öğretim yılı Niğde il merkezi ve merkeze bağlı resmi ortaokullar, kullanılan ölçme aracı, araştırma sürecinde toplanan veriler, sosyal bilgiler ders müfredatında yer verilen destanlarla sınırlıdır. Araştırma kapsamında Niğde il merkezi ve merkeze bağlı resmi ortaokullar da görev yapan 85 kadrolu sosyal bilgiler öğretmeninin görüşleri alınmıştır. Araştırmanın çalışma grubunda yer alan ve resmi ortaokullarda görev yapan sosyal bilgiler öğretmenlerinin milli değerlere yönelik tutumları incelendiğinde, öğretmenlerin milli değerlerin öğretimi konusunu öğretilecek konular arasında öncelikli bir yere koydukları, milli değerlerin öğretimi ile alakalı çalışmalara dahil olmak istedikleri, milli değerlerin işlendiği konuları öğretmekten sıkılmadıkları, bu değerlerin öğretimi ile ilgili yapılan ve yapılacak çalışmaları değerli gördükleri, öğretmenlerin milli değerlerle ilgili sık sık sempozyum, kongre, seminer yapılmasından yana oldukları, milli değerleri öğretmek adına fedakârlık yapmaktan kaçınmayacakları, bu değerlerin işlendiği kaynakları okumaktan hoşlandıkları, milli değerlerin öğretiminin işe yarayacağını düşündükleri tespit edilmiştir. Sosyal bilgiler öğretmenlerinin milli değerlerin öğretimine yönelik tutumlarının incelendiği araştırmamızda, yöneltilen sorulara verilen yanıtlar incelendiğinde öğretmenlerin cinsiyet, yaş, lisans ve lisansüstü mezuniyet durumları, mezun oldukları fakülte ve bölümler ile hizmet yıllarına göre anlamlı bir fark görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The main purposes of this research are to reveal the place and importance of Turkish epics in the social studies lesson, to examine these epics in terms of national values, to determine the attitudes of social studies teachers towards the teaching of national values. When the aims of the social studies curriculum are examined, it is stated that in order to understand the basic elements that make up Turkish culture and Turkish history, it is necessary to reveal the similar and different aspects between people, events and facts by questioning the sources belonging to different times and places, and to internalize national values. (MEB, 2018). The stated objectives reveal the importance of the social studies course, which includes Turkish history and Turkish culture. Even though nations have been through various kinds of troubles since their existence, they have certain values that are unique to them that they do not abandon and that they do not intend to abandon. One of these values is national values. National values emerged from common experiences, spread and transferred from generation to generation. These values cause the same excitement all over the country, regardless of distance. Because these values are the basic building blocks that make a community a nation. Epics are also one of the national values of societies. Epics are the most important works that shed light on the past of societies and are used in cultural transfer to future generations. The analysis and understanding of these works constituted an important resource for social studies teaching. The inspiration for our epics has been Turkish history. Since Turkish history is rich and full of heroism, the epics of the Turkish nation have also been great and rich. Epics are products that will viii make the history topics in the social studies course more entertaining and intriguing and allow different activities to be carried out. These activities will give students the opportunity to gain many skills such as critical thinking (Öztaş, 2018: 41). The research is limited to the official secondary schools in the district of Niğde center in the 2020/2021 academic year, the measurement tool used, the data collected during the research process, and the epics included in the social studies curriculum. Within the scope of the research, the opinions of 85 permanent social studies teachers working in the official secondary schools in the district of Niğde center were taken. When the attitudes of the social studies teachers, who are in the study group of the research and working in official secondary schools, are examined, it is seen that teachers give priority to the subject of teaching national values among the subjects to be taught, they want to take part in studies related to the teaching of national values, they are not bored of teaching the subjects in which national values are taught. It has been determined that they see the studies which were carried out or which will be carried out about the teaching of values precious, they are in favor of holding frequent symposiums, congresses, and seminars about national values, they will not refrain from making sacrifices in order to teach national values, they like to read the sources in which these values are processed, and they think that teaching national values will be beneficial. In our research, which examines the attitudes of social studies teachers towards teaching national values, when the answers given to the questions are examined; there was no significant difference as regards to gender, age, undergraduate and postgraduate graduation status, faculties and departments from which they graduated and the years of service.