Türk ve Kırgız edebiyatında destanî unsurların mukayesesi
Comparison of epic poetries of Turkish and Kyrgyz literature
  1. Tez No: 277249
  2. Yazar: NURABÜBÜ BORSOKEEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Epic Poetry, National, Motive, Custom, Tradition
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Edebiyatımızda ve kültürümüzde destanların önemli bir yere sahip olduğu şüphesizdir. Zira destanlar, tarihin en karanlık çağlarından bilgiler verir, Türk boylarının başından geçirdiği çeşitli hadiseleri belirli bir gelenek çerçevesinde bizlere aktarır, milletlerin, millet vasfını kazanmalarında önemli rol oynarlar.Bu çalışmanın konusu modern romanda, Türk destanlarının etkilerini incelemek ve iki kardeş boy olan Kırgız-Türk romanları arasında karşılaştırma yapmaktır. Fakat bu unsurlar, her iki toplumun folklorik, ahlâkî ve dînî birçok özelliğini ortaya koymuş olduğundan dolayı çok farklı bilim dallarından faydalanmayı gerekli kılmıştır.Tezimizde, Türk ve Kırgız toplumlarının ortak ve farklı özellikleri ortaya çıkarken, sanatkârların yaklaşım ve değerlendirmeleri de sergilenmiştir. Karşılıklı anlayış, etnik-folklorik-ahlâkî unsurlar, töre ve gelenek görenekler destanî bakış açısı çerçevesinde ele alınmıştır.Türkiye'den iki ve Kırgızistan'dan bir romancının ele alınan toplam dört romanı, sıradan romanlar olmayışları; millî hâfızalarımızı tazeleyişleriyle önemli eserlerdir. Tezimiz, bu millî hâfızaların arındırılıp tazelenmesine önemli katkı sağlayacaktır.Anahtar Sözcükler1.Destan2.Millî3.Motif4.Töre5.Gelenek
Özet (Çeviri)
It is undoubted that epic poetries have an important place in our literature and culture because they give information about the darkest ages of the history and tell us the hardship the Turkic tribes went through in a traditional stile and they make a great contribution in the life of nations and the requirements to be deemed a nation.The subject of this study is to analyse the affect of Turkish epic poetries on the modern novel and compare the Turkish fiction and Kyrgyz fiction, considering the fact that Turks and Kyrgyz were two different Turkic tribes. However, because of the fact that these elements reveal many folkloric, ethical and religious features of the nations, it is needed to make use of different disciplines.Revealing the common and different sides of Turks and Kyrgyz community, this thesis also presents the artisans? approach and evaluations. Mutual understanding, ethical, folkloric and ethical elements, customs and traditions have been handled in an epic view.In total four novels, two of which are by two different Turkish authors and one of which is by a Kyrgyz author are important Works because they are extraordinary Works and they refresh our national memory. This thesis will highly contribute to refreshment of national memories.