جهود مدرسة الحديث العراقية في خدمة الجامع الصحيح للإمام البخاري من القرن الرابع إلى القرن الثامن الهجري
İmam Buhari'nin el-Câmi'ü's-Sahîh'ine Irak Hadis Ekolünün katkıları (Hicri dördüncü asırdan sekizinci asra kadar) / The efforts of the Iraqi Hadith School in the service of the al-Jâmiʿ al-Sahîh of Imam al-Bukhari from the fourth to the elghth century AH
- Tez No: 742185
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN SAİTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Sahih-i Buhârî, Irak, Serh, Hadis, Imam Al- Bukhari, Iraq Commentary
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Araştırmacı,“İmam el-Buhârî'nin el-Câmi'ü's-Sahîh'ine Irak Hadis Ekolünün Katkıları (Hicri Dördüncü Asırdan Sekizinci Asra Kadar)”adlı tezinde dördüncü yüzyıldan sekizinci yüzyıla kadar İmam Buhari'nin el-Câmi'ü's-Sahîh adlı eserine Irak ekolü tarafından yapılan çalışmalarını ele almıştır. Araştırma, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm: Irak ekolünün tanıtımını içermektedir. Bu bağlamda, hadis ekolünün tanımı, Irak'taki menşei, özellikleri, diğer ekoller üzerindeki etkisi, Irak'taki en önemli hadis mektepleri ve bazı âlimler tarafından hadis ekollerine yöneltilen tenkitleri ele almıştır. Yine Buhari'nin; ismi, nesebi, rihleleri, hocaları, öğrencileri, kendisine yapılan övgüleri, eserleri ve cami kitabı hakkında bilgileri aktarmaktadır. İkinci bölümde ise İmam el-Buhari'nin Iraklılar arasında statüsünü, onu ve ravilerini imtihan etmelerini, Irak bölgesinde el-Câmi'ü's-Sahîh'e yönelik yapılan önemli çalışmaları ele almıştır. Son olarak, tez çalışması sırasında elde edilen sonuçları sıralayarak hadis okullarındaki el-Cami'ü's-Sahih ile ilgili önemli notlar ve tavsiyeleri zikrederek tezin çalışmasını sona erdirmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is entitled (The Efforts of The The Iraqi Hadith School İn The Service Of Al-Jāmiʿ Al-Ṣaḥīḥ Of Imam Al-Bukhari From The Fourth To The Eighth Century Ah) and it consisted of an introduction and two chapters In the first chapter: the researcher talked about the Iraqi school of hadith. He dealt with the definition of the hadith school its origins in Iraq, its characteristics, its impact on other schools, the most important hadith schools in Iraq, and the accusations made by some scholars against the school. And he spoke about Imam al-Bukhari his name lineage upbringing, trips, his sheikhs, his students, the scholars' praise for him, his death his book (Aljamaa Al-sahih) and his other works. In the second chapter, the researcher dealt with the status of Imam al-Bukhari among the Iraqis, their testing of him and his narrators and the most important efforts of the scholars of the Iraqi School of Hadith in taking care of Aljamaa Al-Sahih from those who settled in Iraq and those who had a trip to it and studying some books that were concerned with Aljamaa Al-Sahih The research was concluded by mentioning the most important results that it reached and presenting a number of recommendations that pertain to the people of study and research in relation to the hadith schools in Islam and their concern for Al-jamaa Al-Sahih of Imam al-Bukhari.