Feminist sosyal hizmet perspektifinden evlat edinme süreci: Ebeveyn deneyimleri
The adoption process from a feminist social work perspective: Parental experiences
  1. Tez No: 742191
  2. Yazar: SABİHA RANA DAYIOĞLU OYMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE GÖNÜLLÜ ATAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Social Work, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Adoption, Feminist Social Work, Divine Motherhood, Beatification Of The Lineage, Prejudices
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 264
Özet
Bu tez, evlat edinerek çocuk sahibi olmuş anne ve babaların 'evlat edinme deneyimlerini' öğrenmek ve bu deneyimleri feminist sosyal hizmet perspektifi ile incelemek üzere yapılmış feminist bir araştırmadır. Araştırma kapsamında on iki (üç bekar ve dokuz evli) ebeveynle ve dört sivil toplum kuruluşundan yedi sivil toplum kuruluşu temsilcisiyle nitel görüşme gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın literatür bölümünde feminist sosyal hizmet, evlat edinmeye dair durum analizi, sosyo-kültürel bağlamda evlat edinme konuları incelenmiştir. Tezin ilk bölümünde dünya'da ve Türkiye'de feminist sosyal hizmetin gelişim sürecine, feminist sosyal hizmet bağlamında evlat edinmeye, evlat edinmeye dair durum analizine, uluslararası ve ulusal mevzuat kapsamında evlat edinmeye, evlat edinmenin sosyo- kültürel bağlamına, ikinci bölümünde araştırmanın yöntem kısmına, üçüncü bölümünde bulgularına ve son bölümde sonuç ve öneriler kısmına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis is a feminist research that collects the experiences of mothers and fathers who have adopted children and examines this experience with feminist social work analysis. Qualitative interviews are conducted with twelve parents (3 single, 9 married) and seven non-governmental organizations (NGO) representatives from four NGOs. In the literature review section of this research, feminist social work, situation analysis of adoption, adoption in socio-cultural context were examined. In the first part of the thesis, the historical development of feminist social work in the world and in Turkey, adoption in the context of feminist social work, the situation analysis on adoption, adoption within the scope of international and national legislation, the socio-cultural context of adoption is given. In the second part; the method part of the research, in the third part; the findings and in the last part; the conclusions and recommendations are given.