Study in the prevalence of cryptosporidium species in sheep and goats in Baghdad City, Iraq
Irakta, Bağdat ilindeki koyunlarda ve keçilerde cryptosporidium türlerinin yaygınlığının araştırılması
- Tez No: 742215
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN ÖZKAN, YRD. DOÇ. DR. AZHAR ALI FARAJ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cryptosporidium Spp. Prevalans, Koyun ve Keçi, Irak, Cryptosporidium Spp. Prevalence, Sheep and Goats, Iraq
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Parazitoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada, Bağdat kentindeki koyun ve keçilerde, Ekim-Kasım 2020 döneminde Cryptosporidium ookistlerinin mikroskobik olarak tanımlanması ve prevalansını belirlenmesi amaçlandı. Bu amaçla 60 koyun ve 60 keçiden toplam yüz yirmi dışkı örneği toplandı Farklı yaş ve cinsiyetteki hayvanlardan örnekler toplandı. Parazit türlerinin tespiti için modifiye Ziehl-Neelsen boyası kullanılarak mikroskobik olarak incelendi. Bu çalışmada koyun ve keçilerde Cryptosporidium'un iki türü tespit edildi; bu türler, oküler lens ile ölçülen büyüklüklerine göre Cryptosporidium parvum ve C. andersoni'dir. Cryptosporidium spp. toplam enfeksiyon oranı koyunlarda ve keçilerde sırasıyla %40 ve. %33.33 olarak belirlendi. Koyunlarda, yaş gruplarına göre en yüksek enfeksiyon oran %65'in ≤6 aylık olan kuzularda, en düşük enfeksiyon oranının (20%) ise 12-24 ay yaş grubunda kaydedildi. Cinsiyete göre dişlerin %56.66 ve erkeklerin de %23.33 de Cryptosporidium spp. etkeni tanımlandı. Ciniyetlere göre bu fark istatistsel olarak anlamlı bulundu (p≤0.01). Keçilerde de en yüksek enfeksiyon oranı >6 aylıkken %50 ve en düşük oran >12-24 aylıklarda tespit edildi. Cinsiyete göre dişlerin %16.66 ve erkeklerin de %50'inde Cryptosporidium spp. etkeni tanımlandı. Ciniyetlere göre bu fark istatistsel olarak anlamlı bulundu (p≤0.05). 2021, …… sayfa
Özet (Çeviri)
In this study was aimed to microscopically identify and determine the prevalence of Cryptosporidium oocysts in sheep and goats in the city of Baghdad during October-November 2020. For this purpose, one hundred and twenty stool samples were collected from 60 sheep and 60 goats. Samples were collected from animals of different ages and sexes. It was examined microscopically using modified Ziehl-Neelsen stain for the detection of parasite species. In this study, two species of Cryptosporidium were detected in sheep and goats; these species are Cryptosporidium parvum and C. andersoni, according to its size measured by ocular lens. The total infection rate of Cryptosporidium spp in sheep and goats was determined as 40% and 33.33%, respectively. In sheep, according to age groups, the highest infection rate was recorded in lambs ≤6 months of age (65%), and the lowest infection rate (20%) was recorded in the 12-24 months age group. According to gender, Cryptosporidium spp. was identified in 56.66% of the teeth and 23.33% of the men. According to gender, this difference was statistically significant (p≤0.01.In goats, the highest infection rate was found at >6 months of age, 50%, and the lowest rate at >12-24 months of age. According to gender, Cryptosporidium spp was identified in 16.66% of the teeth and 50% of the men. According to gender, this difference was statistically significant (p≤0.05). 2021, …… pages