Investigation of the prevalence of giardiainfection in dogs in Çankiri Municipality StrayAnimals Treatments and Rehabilitation Centers
Çankırı Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezindeki köpeklerde giardia enfeksiyonun prevalansının ara¸stırılması
- Tez No: 742239
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Cankırı, Stray dog, Giardia, Prevalence. 2021, 48 pages
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çankırı Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezindeki Köpeklerde Giardia Enfeksiyonun Prevalansının Ara¸stırılması Bu çalı¸smanın amacı, ¸Subat-Nisan 2021 tarihleri arasında Çankırı belediyesi rehabilitasyon merkezlerinde sokak köpeklerinde Giardia paraziti ile enfeksiyon prevalansının ara¸stırılmasıdır. Farklı ya¸slardaki ve her iki cinsiyetteki köpeklerden yüz taze örnek toplandı. Tarım ve Orman Bakanlıgı Veteriner Kontrol Merkez Ara¸stırma Enstitüsü ˘ parazitoloji laboratuvarında parazit te¸shisi için farklı geleneksel yöntemler kullanıldı. Ayrıca Giemsa boyası ve Trikrom boyası da kullanılmı¸stır. Geleneksel yöntemlerle enfeksiyon prevalansı erkeklerde %43, di¸silerde %57 idi. Pigmentlerin incelenmesinde, çalı¸sma bir ya¸sından küçük genç ya¸slarda %71 ve 1-3 ya¸s arası çocuklarda enfeksiyon oranlarının %25,8, daha ileri ya¸slarda ise %3,2 arasında degi¸sti ˘ gini göstermi¸stir. ˘ ANAHTAR KEL˙IMELER: Çankırı, Sokak köpegi, Giardia, Prevalans. ˘ 2021, 48 sayfa
Özet (Çeviri)
Investigation of the prevalence of giardia infection in dogs in Çankırı municipality stray animals treatments and rehabilitation centers The objective of the present study was to investigate the prevalance of infection with Giardia parasite in stray dogs in Cankırı Municipality Stray Animals Treatment and Rehabilitation Center from February to April 2021. One hundred fresh samples were collceted from dogs of different ages and of both gender. In laboratory of parasitology, Veterinary Control Central Research Institute of Minister of Agriculture and Foresty, different traditional methods were used to diagnose of the parasite. ˙In addition, Giemsa dye and Trichrome dye were also used. The prevalence of infection by traditional methods was 43% in males and 57% in females. In the examination of pigments, the study showed that the rates of infection in young ages less than a year 71% and in ages between 1-3 years ranged between 25.8%, and at older ages, it ranged between 3.2%. .