Koroner arter bypass greft ameliyatı sonrası işe dönüş ve hasta üzerine etkilerinin incelenmesi
Return to work after coronary artery bypass graft surgery and investigation of its effects on the patient
- Tez No: 742244
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: CABG, İşe dönüş, Kardiak rehabilitasyon, Psikososyal faktörler, CABG, Return to work, Cardiac rehabilitation, Psychosocial factors
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Araştırma, koroner arter bypass greft ameliyatı hastalarının, ameliyat sonrası iş yaşamlarına dönüşleri ve karşılaştıkları durumların incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Araştırma Sağlık Bakanlığına bağlı bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ocak 2021 ve Ocak 2022 tarihleri arasında koroner arter bypass greft ameliyatı olan hastalara Şubat 2022-Nisan 2022 tarihleri arasında telefon yolu ile ulaşılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Ocak 2021 ve Ocak 2022 tarihleri arasında koroner arter bypass greft ameliyatı olan 55 yaşın altındaki 203 erkek hasta oluşturmuştur. Evrene dahil olan bu hastaların 133 tanesi telefon numaralarının yanlış ya da ulaşılabilir olmaması, 2'si yaşamını yitirmesi, 3'ü emekli olması ve 5'i araştırmaya katılmak istememesi nedenleriyle çalışma dışında bırakılmıştır. Araştırma 60 hasta ile tamamlanmıştır. Araştırma verilerinin toplanması amacıyla Sosyodemografik Veri formu ve CABG hastalarının ameliyat sonrası işe dönüş durumları ve ilişkili faktörlerin sorgulandığı İşe Dönüş Anketi kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizinde SPSS 25,0 paket programı kullanılmıştır KolmogorovSmirnov testi ile normallik varsayımları incelenmiş, tanımlayıcı veriler Ort±SS ve N (%) şeklinde verilmiştir. Değişkenlerin karşılaştırılmasında Ki-kare testi ya Fisher's Exact testi, Mann Whitney U ve Kruskall Wallis H testi kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların ameliyat sonrası ortalama yatış süresinin 6,78 ± 2,40 gün, işe dönüş sürelerinin ise 4,10 ± 3,93 ay olduğu belirlendi. Hastaların yaşı ile CABG ameliyatı sonrası hastanede kalış süresi (r=0,091 p=0.491) ve ameliyat sonrası işe dönüş süresi (ay) (r=0,169 p=0.197) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı belirlendi. Ayrıca CABG ameliyatı sonrası hastanede kalış süresi ile ameliyat sonrası işe dönüş süresi (ay) arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı ii belirlendi (r=0,045 p=0.734). Hastaların ameliyat öncesinde fiziksel güç gerektiren bir meslek yapıp yapmadığı, ekonomik durumu, kronik hastalık varlığı, işe dönüş öncesi verilen istirahat süresinin yeterli bulup bulmaması, ameliyat sonrası komplikasyonlar yaşaması ve bu süreçte aile desteğinin bulunup bulunmamasının işe dönüş süresini istatistiksel olarak anlamlı derecede etkilemediği belirlendi (p>0.05) Sonuç ve Öneriler: Çalışmamızda CAGB'den sonra işe dönüş sürelerinde etkisi olan ve olmayan birçok faktörün bulunduğu saptanmıştır. İş ile ilgili strese neden olan olumsuz kronik durumların belirlenmesi, bireysel işe dönüş eğitimi, işverenle işe dönüş stratejisinin görüşülmesi ve tartışılması, Fiziksel güç gerektiren işlerde çalışan hastaların CABG'den sonra işe dönüş süreçlerinde aile, arkadaş, işveren desteklerinin geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The study was carried out to examine the return to work life and the situations they encounter after coronary artery bypass graft surgery patients. Method: The research was carried out in a Training and Research Hospital affiliated to the Ministry of Health by contacting patients who had coronary artery bypass graft surgery January 2021 and January 2022 by phone between February 2022 and April 2022. The population of the study consisted of 203 male patients under the age of 55 who underwent coronary artery bypass graft surgery between January 2021 and January 2022. The population 133 of these patients included in were excluded from the study because their phone numbers were wrong or unreachable, 2 died, 3 retired, and 5 did not want to participate in the study.The study was completed with 60 patients. Sociodemographic Data form and Return to Work Questionnaire were used to collect the research data, in which the post-operative return to work status of CABG patients and related factors were questioned. The SPSS 25.0 package program was used in the analysis of the collected data, and normality assumptions were examined with the Kolmogorov-Smirnov test, and descriptive data were given as Mean±SD and N (%). Chi-square test or Fisher's Exact test, Mann Whitney U and Kruskall Wallis H tests were used to compare the variables. Results: It was determined that the mean postoperative hospital stay of the patients was 6.78 ± 2.40 days, and the time to return to work was 4.10 ± 3.93 months. It was determined that there was no statistically significant relationship between the age of the patients and the length of hospital stay after CABG surgery (r=0.091 p=0.491) and the time to return to work (months) after surgery (r=0.169 p=0.197). It was determined that the patients did not have a statistically significant effect on the time to return to work, whether they did a job that required physical strength before the operation, their iv economic status, the presence of chronic diseases, whether the rest period before returning to work was sufficient, their post-operative complications, and whether there was family support in this process (p. >0.05) Conclusion and Suggestions: In our study, it was determined that there are many factors that have an effect on the time to return to work after CAGB. It is recommended to identify negative chronic conditions that cause work-related stress, individual return-to-work training, and discuss and discuss the return-to-work strategy with the employer. In addition, it is recommended that family, friend and employer support should be developed in the return to work process of patients who work in jobs that require physical strength after CABG