Etkileşimli sesli okuma etkinliklerinin ilkokul ikinci sınıf öğrencilerinin okuma becerilerine yansımaları
Reflections of interactive reading aloud activities on reading skills of primary school second grade students
  1. Tez No: 742283
  2. Yazar: BAHADDİN KARAÇOR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR GİRMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Etkileşimli sesli okuma, akıcı okuma, okuduğunu anlama, okuma, Interactive reading aloud, fluent reading, reading comprehension, reading
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı etkileşimli sesli okumanın 2.sınıf öğrencilerinin okuma becerilerine olan yansımalarını belirlemektir. Yöntem: Bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden olan eylem araştırmasından yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Eskişehir merkezinde yer alan Milli Eğitime bağlı özel bir okulda 2020-2021 yılında öğrenim gören 2. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında araştırmacı günlüklerinden, öğrenci günlüklerinden, gözlemlerden, yarı yapılandırılmış öğrenci ve veli görüşmelerinden yararlanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular: Etkileşimli sesli okumanın 2.sınıf öğrencilerinin okuma becerilerine olan yansımalarının araştırıldığı bu çalışmada veri setinden elde edilen bulgular neticesinde 4 ana temaya ulaşılmıştır. Bunlardan birincisi okuduğunu anlama ana temasıdır. Okuduğunu anlama ana temasında; anlam kurma, bağlantı kurma, okuduğunu hatırlama ve paylaşma alt temaları elde edilmiştir. İkinci ana tema akıcı okumadır. Akıcı okuma ana temasında, kelime tanıma, tekrarlı okuma ve prozodik okuma alt temalarına ulaşılmıştır. Üçüncü ana tema okuma motivasyonudur. Okuma motivasyonu ana temasında, eğlence, merak ve sevgi olmak üzere üç alt temaya ulaşılmıştır. Dördüncü ana tema ise öğrenme ortamı ve sürecidir. Öğrenme ortamı ve süreci ana temasında ise iki alt temaya ulaşılmıştır. Bunlar öğrenme ortamı ve öğrenme sürecidir. Sonuç ve Öneriler: Bu araştırmada etkileşimli sesli okumanın öğrencilerin okuduğunu anlama, akıcı okuma ve okuma motivasyonlarına katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca yüz yüze gerçekleştirilen etkileşimli sesli okuma derslerinin eşzamanlı çevrimiçi derslere göre gerek öğrenme ortamı gerekse öğrenme süreci olarak daha nitelikli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine the reflections of interactive reading aloud on the reading skills of 2nd grade students. Method: In this study, action research, one of the qualitative research designs, was used. The study group of the research consists of 2nd grade students studying in a private school affiliated to the National Education in the center of Eskişehir in 2020-2021 education year. Researcher diaries, student diaries, observations, semi-structured student and parent interviews were used to collect data. The obtained data were analyzed by content analysis method. Results: In this study, in which the reflections of interactive reading aloud on the reading skills of 2nd grade students were investigated, 4 main themes were reached as a result of the findings obtained from the data set. The first of these is the main theme of reading comprehension. In the main theme of reading comprehension, sub-themes of establishing meaning, connecting, remembering and sharing were obtained. The second main theme is fluent reading. In the main theme of fluent reading, sub-themes of word recognition, repetitive reading and prosodic reading were reached. The third main theme is reading motivation. In the main theme of reading motivation, three sub-themes such as fun, curiosity and love were reached. The fourth main theme is the learning environment and process. In the main theme of the learning environment and process, two sub-themes were reached. These are the learning environment and the learning process. Conclusion and Suggestions: In this study, it has been concluded that interactive reading aloud contributes to students' reading comprehension, fluent reading and reading motivation. In addition, it has been concluded that face-to-face interactive reading aloud lessons are more qualified in terms of both learning environment and learning process than simultaneous online lessons.