Konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinin uyarlanması
Adaptation of residencial and roofed business premises lease contract
- Tez No: 742295
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA BİRİNCİ UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Aşırı İfa Güçlüğü, Konut ve Çatılı İşyeri Kira Sözleşmesi, Uyarlama, Hardship, Residential and Roofed Business Premises Lease Contract, Adaptation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Ahde vefa ilkesi hukukun en temel ilkelerinden biridir. Ancak bu ilkenin katı bir şekilde uygulanması taraflar açısından her zaman adil bir sonuç doğurmayabilir. Sözleşmenin kurulmasından sonra gelişen birtakım olaylar nedeniyle sözleşme koşulları öngörülemez bir şekilde taraflardan biri aleyhine ağırlaşabilir. Ahde vefa ilkesinin katı bir biçimde uygulanmasının yol açabileceği olumsuz sonuçların önüne geçmek için sözleşmenin değişen koşullara uyarlanmasının gerekliliği kabul edilmiştir. 6098 Sayılı Borçlar Kanunu 138.maddesinde“Aşırı İfa Güçlüğü”başlığı altında sözleşmelerin uyarlanması kurumuna yer verilmiştir. Anılan hüküm uyarınca değişen şartlar nedeniyle borçludan edimini ifası dürüstlük kuralı gereği beklenemiyorsa sözleşmenin uyarlanması talep edilebilir. Konut ve çatılı işyeri kira sözleşmesi sürekli edimli sözleşmelerden olduğundan bu sözleşmenin uyarlanması sıklıkla gündeme gelmektedir. Konut ve çatılı işyeri kira sözleşmesinin kurulmasından sonra ortaya çıkan ve öngörülmesi mümkün olmayan olağanüstü durumlar sonucunda da edimler arasında aşırı dengesizlik ortaya çıkabilir. Bu durumda edimini ifa etmesi kendisinden beklenemeyecek olan taraf sözleşmenin uyarlanmasını talep edebilecektir.
Özet (Çeviri)
The principle of loyalty is one of the most basic principles of law. However, the strict application of this principle may not always lead to a fair result for the parties. Due to certain events that developed after the conclusion of the contract, the terms of the contract maybe come unpredictably to the detriment of one of the parties. The necessity of adapting the contract to changing conditions has been accepted in order to prevent the negative consequences that may be caused by the strict application of the principle of loyalty. In Article 138 of the Turkish Code of Obligations No. 6098, the institution of adaptation of contracts is included under the title of“Excessive Hardship”. Inaccordance with the aforementioned provision, if the performance of the debtor can not be expected as per the good faith rule due to the changing conditions, the adaptation of the contract may be requested. Since the residencial and roofed workplace lease agreements are perpetual agreements, the adaptation of this agreement is frequently on the agenda. As a result of extra ordinary circumstances that ocur after the establishment of the residential and roofed business premises lease contract and which can not be foreseen, excessiveim balance may a rise between the acts. In this case, the party that can not be expected to performits performance may request the adaptation of the contract.