Cihat Burak resminde tarihsel anlatı
The historical narrative of Cihat Burak's painting
  1. Tez No: 742305
  2. Yazar: GÜZER EMRE CANKO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEVKET CEM ONAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Cihat Burak, Resim, Tarih, Tarihsel Anlatı, Cihat Burak, Paintings, History, Historical, Narratives
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar ve Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Cihat Burak yaşadığı dönemde, büyük değişimlere tanıklık etmiştir. Devlet biçimlerinden, yaşama biçimlerine, büyük şehirlerin görünümlerinden yaşadığı semtlere kadar işleyen büyük değişim evrelerini bizzat yaşamıştır. Bununla birlikte erken dönemlerinde tanıklık ettiği eski İstanbul yaşamının kişiliğinde ve dünya bakışında yarattığı etkilerle birlikte Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi gibi klasik eserler de onun bir tarih bilincine sahip olmasına sebep olmuştur. Eserlerinde konu sınırlandırılmasına rastlanılmayan Burak'ın resimlerinde ayrıca tarihi konuların doğrudan işlendiği veya çeşitli imgeler aracığıyla göndermeler yapıldığı görülür, Burak'ın eserlerindeki tarihsel altyapı sebebiyle şair Cemal Süreya, Cihat Burak için ''Aşırı Modern Osmanlı'' tanımlaması yapmıştır. Bu çalışmada Cihat Burak'ın eserleri, içerdiği tarihsel konu ve bağlantılar kapsamında incelenmiştir. Öncelikli olarak, Burak'ın yaşamı ve sanat anlayışı ele alınmıştır. Sanatçının yaşamı ele alınırken genel olarak sanatını ve sanatsal üretimine etki eden olaylar üzerinde durulmuştur. ''Sanat Anlayışı'' başlığı altında Burak'ın sanatsal üretim teknikleri ve sanata bakışı genel özellikleri kapsamında incelenmiştir. Üçüncü Bölümden itibaren Cihat Burak'ın tarihsel konular içeren resimleri incelenmiştir. İlk olarak Burak'ın tarihle ilgisi ve bu ilginin düşünce yapısındaki etkilerinden bahsedilmiştir. Bu çalışmada ele alınan eserler, konu bakımından taşıdıkları benzerlikler dolayısıyla beş alt başlıkta toplanmıştır. Kişilikler başlığında Burak'ın tarihi şahsiyetler üzerine yaptığı resimler incelenmiştir. ''Söylenceler, Anlatılar'' başlığında ise sanatçının eski söylenceler ve halk hikâyelerini konu aldığı resimler üzerinde durulmuştur. ''Dönemler, Olaylar, Anımsama'' bölümünde sanatçının eserlerinde çeşitli tarihi dönem ve olayların konu edindiği veya göndermelerde bulunduğu resimler ele alınmıştır. ''Hayatlar, Hatıralar'' bölümünde Burak'ın otobiyografik ögeler taşıyan eserleriyle beraber, farklı dönemlerin toplumsal kesimlerinden insanları konu aldığı resimleri bir arada incelenmiştir. ''Hafıza Mekânları'' bölümünde sanatçının farklı dönemlerden mimari biçim ve içeriği yansıtan eserleri üzerinde durulmuştur. Sonuç bölümünde ise Cihat Burak'ın resimlerindeki tarihi anlatının analizi yapılmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölümde ise Güzer Emre Canko'nun resimlerinde Cihat Burak'ın sanatsal ifadesindeki etkileri üzerinde durulmuştur. Bu incelemeler sonucunda Cihat Burak'ın resmi, tarihi konular üzerinden araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cihat Burak witnessed great changes during his lifetime. He personally experienced phases of great change, from politic regimes to lifestyles, from his appearances of big cities to the districts that he lived in. Besides, classical artifacts such as Evliya Çelebi's Seyahatname (Journey Notes), along with the effects of the old Istanbul life he witnessed in his early periods on his personality and worldview, also caused him to have a historical consciousness. It's observed in the paintings of Burak, who has no subject limit in his artwork, that historical matters are directly handled, or references are made through various images. Due to the historical backgrounds in Burak's artworks, The Turkish poet Cemal Süreya defined Cihat Burak as ''Extreme Modern Ottoman''. In this study, the artworks of Cihat Burak are examined within scope of historical subjects and connections they contain. Initially, Burak's life and understanding of art are discussed. While dealing with the life of the artist, the events that affect his art and artistic productivity in general are emphasized. Under the title of ''Understanding of Art'' Burak's artistic production techniques and his view on art are examined. From the third chapter on, Cihat Burak's paintings containing historical subjects have been examined. First of all, Burak's interest in history and the effects of this interest on his way of thinking are mentioned. The works discussed in this study have been gathered under five subtitles due to their similarities in terms of subject. Under the title of ''Personalities'', Burak's paintings on historical figures were examined. Under the title of ''Myths, Narratives'', the artist's paintings on old myths and folk tales were emphasized. In the ''Periods, Events, Reminiscence'' section, the paintings of various historical periods and events in artist's artworks were discussed İn the ''Lives, Memories'' chapter, Burak's artworks with autobiographical elements as well as his paintings of people from different social segments of different periods are emphasized. İn the ''Memory Spaces'' section, the artist's works reflecting the architectural form and content from different periods are emphasized. In the conclusion part, the historical narrative in Cihat Burak's paintings has been analyzed. In the fourth chapter, the effects of Cihat Burak's artistic expression in Güzer Emre Canko's paintings are emphasized. As a result of these examinations, Cihat Burak's painting was researched on historical subjects