Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın çocuk şiirlerinin değerler eğitimi açısından incelenmesi
Fazıl Hüsnü Daglarca the values of the children's poem in terms of education examination
  1. Tez No: 481294
  2. Yazar: FATİH TOKCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYİT EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fazıl Hüsnü Dağlarca, Değer, Değerler Eğitimi, Şiir, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Value, Values Education, Poetry
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 374
Özet
Değer, bir sosyal grup veya toplumun kendi varlık, birlik, işleyiş ve devamını sağlamak ve sürdürmek için üyelerinin çoğunluğu tarafından doğru ve gerekli oldukları kabul edilen ortak düşünce, amaç, temel ahlaki ilke ya da inançlardır. Değer eğitimi son yıllarda önem kazanmaya başlamıştır. Ünlü edebiyatçılarımızdan olan Fazıl Hüsnü Dağlarca da çocuklara yönelik şiirlerinde değerlere açık ve örtük bir şekilde yer vermiştir. Bu çalışma Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın çocuk şiirlerini MEB'in belirlemiş olduğu değerler açısından incelemek amacıyla yazılmıştır. Araştırmanın beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın genel çerçevesi, ikinci bölümde araştırmanın kavramsal çerçevesi, üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi, dördüncü bölümde araştırmanın bulgular ve yorumları, beşinci bölümde araştırmanın sonuç ve önerileri yer almaktadır. Nitel araştırma tekniklerine göre yapılan bu çalışmada doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada betimsel nitelikte tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın çocuklara yönelik yazdığı 7 şiir kitabı oluşturmaktadır. Araştırma için Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığının öğretim programlarındaki değerler baz alınarak 23 değerden oluşan bir liste oluşturulmuştur. Şiirler listede yer alan değerler doğrultusunda teker teker taranmıştır. Taramada elde edilen veriler not alınmıştır. Her değer ayrı başlıkta açıklanmış ve taranan şiirlerde geçen değerler bu başlıklar altında yorumlanmıştır. Araştırma sonunda incelenen yedi kitapta, 422 tane şiir içerisinde 479 değer iletisine rastlanmıştır. İncelenen şiirlerde en çok sevgi değerine rastlanılmıştır. Sevgi değerini sırasıyla saygı, sorumluluk, duyarlılık ve çalışkanlık izlemiştir. Eserlerde en az yer alan değerler ise sırasıyla temizlik, kanaatkârlık, sabır ve misafirperverliktir. Şairin, şiirlerinde değerleri anlatırken genel olarak örtük bir yöntem kullandığı, değerlerin isimlerinin şiirlerde pek geçmediği, yazarın değerleri şiirdeki olaylar içinde vererek okuyucuların çıkarımda bulunmasını istediği görülmüştür. Değerler eğitiminde şiirlerin çok önemli ve güçlü bir yazınsal tür olduğu, değerler eğitiminde şiirlerin özellikle kullanılması gerektiği ve şiirler içerisinde de Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın şiirlerinden değerler eğitiminde faydalanılması gerektiği sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Value is a common thought, purpose, fundamental moral principle or belief that a social group or society is considered to be true and necessary by the majority of its members in order to provide and maintain its own existence, unity, functioning and continuity. Value education has begun to gain importance in recent years. Fazıl Hüsnü Dağlarca, who is one of our famous literary figures, has openly and implicitly included values in his poems for children. This study was written in order to examine the values of Fazıl Hüsnü Dağlarca's child poems determined by Mone. The study consists of five parts. In the first part, the general framework of the research, in the second part the conceptual framework of the research, in the third part the method of research, in the fourth part the findings and interpretations of the research, and in the fifth part the results and recommendations of the research. Document analysis method was used in this study, which is made according to qualitative research techniques. In the study, a descriptive scanning model was used. The researcher's universe constitutes 7 poetry books written by Fazıl Hüsnü Dağlarca for children. For the research, a list consisting of 23 values was created based on the values in the curriculums of the Ministry of National Education Education Board. The poems were scanned one by one according to the values listed. The data obtained in the scan are noted. Each value is explained in a separate title and the values in the poems that are scanned are interpreted under these headings. In the seven books examined at the end of the research, 472 values were found in 422 poems. In the poems examined, the value of love was found the most. Responsibility, sensitivity and diligence follow the value of love, respectively. The values that take place the least in the works are cleanliness, conviction, patience and hospitality respectively. It is seen that while the poet expresses the values in his poems, he generally uses an implicit method, the names of the values do not pass much in poems, the author wants to give the values of the writers in the events of the incarnation. In the education of values, poems were a very important and powerful literary genre; in poetry education poems had to be used in particular and in poems, the result of the poetry of Fazıl Hüsnü Dağlarca had to be utilized in the education of values