Dış ticaret verileri ile hava kargo taşımacılığının LPE üzerindeki etkisi: G-20 ülkeleri üzerine bir araştırma
The effect of foreign trade data and air cargo transportation on LPE: A study on G-20 countries
  1. Tez No: 742512
  2. Yazar: DİLA ATEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ M. ÖZER ALPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Civil Aviation, International Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel Ticaret, Lojistik, Kargo, Hava Kargo Taşımacılığı, G-20 Ülkeleri, Global Trade, Logistics, Cargo, Air Cargo Transportation, G-20 Countries
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Ülkeler arasındaki ticaretin gelişmesi ile birlikte lojistik faaliyetlerin rolü de önemli derecede artış göstermiştir. Bununla birlikte, güçlü yapıdaki lojistik performans, ticaretin gelişmesi ve ihracatın kalemlerinin çeşitlenmesi ile doğrudan yabancı yatırımlarda artış sağlamakta dahası ekonomik büyümeye katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada, Dünya Bankası'nın yayımlamış olduğu Lojistik Performans Endeksi (LPE)'ne ait veriler kullanılarak G- 20 ülkelerinin lojistik performansını belirleyen değişkenler 2007, 2010, 2012, 2014, 2016 ve 2018 yılları için sıralı (ordered) lojistik regresyon modeliyle ortaya konmuştur. Ülkelerin LPE değerleri; dış ticaret verileri, taşımacılık ve ekonomik değişkenler ile birlikte ele alınmış ve aynı zamanda bağımsız değişkenler üzerine olan etkisini ortaya koymak amacı ile çoklu sınıflandırma yöntemine ait sonuçlar da ele alınmıştır. Böylece çalışmaya konu olan ülkelerin gözlenen LPE grubunda yer alması durumu ile tahmin edilmiş olan gruptaki yerleri arasındaki tutarlılık da tespit edilmiştir. Bu çalışmanın temel bulguları; dış ticaret, milli gelir ve hava taşımacılığına ait değişkenlerin, Lojistik Performans Endeksi üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir etkisinin olduğunun tespit edilmesidir. Ampirik araştırma sonuçları ise lojistik performans endeksinin dış ticaret verileri ile hava kargo taşımacılığı üzerinde anlamlı bir etkisinin var olduğunu göstermektedir. Bu çalışma ülkelerin lojistik performansında yüksek başarı sağlamasına hava kargo taşımacılığı ve doğrudan yabancı yatırımlar önemli ölçüde katkı sunduğunu ortaya koymuş, mal ve hizmet ihracatı ile Kişi başına Gayrisafi Yurtiçi Hasıla-GSYH (cari ABD doları) 'nın lojistik performansında istatiksel olarak anlamlı bir etkisi olmadığını belirlemiştir. Son olarak ithalatın ise negatif yönde etki yaptığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of trade between countries, the role of logistics activities has increased significantly. However, with the strong logistics performance, the development of trade and the diversification of export items, it provides an increase in foreign direct investments and moreover contributes to economic growth. In this study, the variables determining the logistics performance of the G-20 countries were revealed with an ordered logistic regression model for the years 2007, 2010, 2012, 2014, 2016 and 2018, using the data of the Logistics Performance Index (LPE) published by the World Bank. . LPE values of countries; Foreign trade data were handled together with transportation and economic variables, and at the same time, the results of the multiple classification method were also discussed in order to reveal the relationship between independent variables. Thus, the consistency between the status of the countries subject to the study in the observed LPE group and their place in the predicted group was also determined. The main findings of this study; It is determined that the variables of foreign trade, national income and air transportation have a statistically significant effect on the Logistics Performance Index. Empirical research results show that there is a relationship between LPE and air cargo transportation. This study revealed that air cargo transportation, foreign direct investments and container port traffic contributed significantly to the high success of the countries in their logistics performance. determined that it had no effect. Finally, it has been shown that imports have a negative effect.