Ortaokul öğrencilerinin bilişüstü farkındalıkları ile yabancı dil öğrenme kaygıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between lower secondary school students' metacognitive awareness and foreign language learning anxiety
- Tez No: 742513
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECLA EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: bilişüstü farkındalık, yabancı dil öğrenme kaygısı, ortaokul öğrencileri, metacognitive awareness, foreign language learning anxiety, lower secondary school students
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmanın amacı 8. sınıf öğrencilerinin bilişüstü farkındalıkları ve yabancı dil öğrenme kaygıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca ortaokul öğrencilerinin bilişüstü farkındalıkları ve yabancı dil öğrenme kaygıları cinsiyet, okul statüsü, anne ve babanın öğrenim düzeyi, İngilizce dersine çalışma süreleri ve akademik başarı değişkenlerine göre ele alınmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden olan ilişkisel tarama modeline uygun tasarlanmıştır. Araştırma, 2020-2021 eğitim öğretim yılında Aydın ilinin Kuşadası ilçesindeki öğrenim görmekte olan 538 ortaokul öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Bilişüstü Farkındalık Ölçeği”ve“Yabancı Dil Öğrenme Kaygısı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın verilerin çözümlenmesinde betimsel istatistikler, ikili ve çoklu karşılaştırma istatistikleri ve çoklu regresyon analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre öğrencilerin bilişüstü farkındalıkları yüksek düzeydedir. Öğrencilerin bilişüstü farkındalıkları okulun statüsüne ve anne ve babanın öğrenim durumuna göre anlamlı farklılık göstermezken cinsiyet, ders çalışma süresi ve akademik başarı değişkenlerine göre anlamlı farklılaşmaktadır. Öğrencilerin yabancı dil öğrenme kaygısı orta düzeydedir. Öğrencilerin yabancı dil öğrenme kaygılarının cinsiyet, okul statüsü, anne ve babanın öğrenim durumu, ders çalışma süresi ve akademik başarı değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşma gösterdiği saptanmıştır. Araştırmada bilişüstü farkındalık ve yabancı dil öğrenme kaygısı arasında düşük düzeyde negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Bilişüstü farkındalığın bilişin bilgisi boyutunun yabancı dil öğrenme kaygısını hem genel olarak hem de alt boyutlar bazında düşük düzeyde yordadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between 8th grade students' metacognitive awareness and foreign language learning anxiety. In addition, students' metacognitive awareness and foreign language learning anxiety were discussed in terms of variances such as gender, school type, education level of parents, study time and academic performance. The study was designed in accordance with the correlational survey, which is one of the quantitative methods. The study was carried out with the participation of 538 lower secondary school students in Kuşadası district of Aydın province, in 2020-2021 education year. The data were obtained through“Personal Information Form”,“Metacognitive Awareness Scale”and“Foreign Language Learning Anxiety Scale”. The obtained data of the research were analysed with descriptive statistics, comparative statistics, and multiple regression analysis. As a result of the research, it has been found out that metacognitive awareness of the students is at high level. Students' metacognitive awareness does not show significant differences in terms of school type and education level of parents whereas it differs significantly in terms of gender, study time and academic performance. Foreign language learning anxiety of the students is at moderate level. Students' foreign language learning anxiety shows significant differences in terms of gender, school type, education level of parents, study time and academic performance. The results also show that there are a lowlevel and negative relationship between metacognitive awareness and foreign language learning anxiety. It is determined that the knowledge of cognition, which is the dimension of metacognitive awareness, predicts foreign language learning anxiety at a low-level both in general and on the basis of sub-dimensions.