Dejeneratif lomber hastalıkla obezite ilişkisi
Obesity relation with degenerative lumbar disease
  1. Tez No: 742572
  2. Yazar: OZAN AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARSAL ACARBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Disk dejenerasyonu, Obezite, Pfirrmann, VKİ, Disc degeneration, Obesity, Pfirrmann, BMI
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç:Dejeneratif lomber hastalıklar ve obezite arasındaki ilişkiyi araştırmak için intervertebral disk dejenerasyonu ve VKİ (Vücut Kitle İndeksi) ilişkisi temelde araştırmanın konusu olarak belirlendi. Obezite vücut yağ doku kompozisyonunda değişiklik oluşturduğundan, lomber seviyede yağ doku kompozisyonu ve intervertebral disk dejenerasyonu ile VKİ ilişkisinin araştırılması amaçlandı.Obezite abdominal çap ve bel çevresi ile ilişkisi olduğundan bu parametrelerin de intervertebral disk dejenerasyonu ile ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Aynı zamanda dejeneratif lomber hastalıklarda cerrahi tedavi ihtiyacı ile VKİ, disk dejenerasyonu ve yağ doku kompozisyonunun ilişkisinin araştırılması da amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak 225 hastanın yaş, cinsiyet, VKİ verileri ve lomber MRG (Manyetik Rezons Görüntüleme)'de Pfirrmann, Goutieller, Modic tip değişiklikler,subkutan yağ doku kalınlıkları ile anterior ve posterior epidural yağ kalınlığı, abdominal çap ve sagittal abdominal parametreleri elde edildi.176 hasta poliklinik grubunu ve 49 hasta opere grubunu oluşturdu.İstatistiksel analiz için SPSS statistics 20 kullanıldı. Bulgular:VKİ ile disk dejenerasyonu ve radyolojik yağ doku parametreleri arasında düşük düzeyde pozitif korelasyon görüldü.Disk dejenerasyonu ile radyolojik yağ doku parametrelerinin arasında kas içi infiltrasyon dereceleri için yüksek düzeyde diğerleri için ise düşük düzeyde pozitif korelasyon elde edildi. Cerrahi tedavi ihtiyacı olanların VKİ ve disk dejenerasyon şiddeti daha büyük ve anlamlı bulundu. Sonuç: VKİ artışı ile dejeneratif lomber hastalıklarda intervertebral disk dejenerasyon şiddetinde artış ve kas içi yağ infiltrasyonunda, subkutan yağ doku kalınlığında, bel çevresinde artış olabilmektedir. Dejeneratif lomber hastalıklarda intervertebral disk dejenerasyon şiddetinin artışı ile kas içi yağ infiltrasyonu, subkutan yağ doku kalınlığı ve bel çevresinin artışının birlikte olması beklenir. Bu değişimlerin yaş ve cinsiyetten bağımsız olarak ortaya çıkabileceği söylenebilir. Dejeneratif lomber hastalıklarda cerrahi tedavi yönteminin artan VKİ değerleri ile daha çok ön plana çıktığı söylenebilir. Yaklaşık olarak 27kg/m2 üstü VKİ değerlerinde cerrahi tedavi ihtiyacının olabileceği dikkate alınmalıdır. Hastalarda L4-5 ve L5-S1 intervertebral disk dejenerasyon şiddetinin arttıkça cerrahi tedavi ihtiyacının olacağı beklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the relationship between degenerative lumbar diseases and obesity, the relationship between intervertebral disc degeneration and BMI (Body Mass Index) was determined as the subject of the research. Since obesity causes changes in body fat tissue composition, it was aimed to investigate the relationship between BMI and fat tissue composition at the lumbar level and intervertebral disc degeneration. Since obesity is associated with abdominal diameter and waist circumference, it was aimed to investigate the relationship between these parameters and intervertebral disc degeneration. It was also aimed to investigate the relationship between the need for surgical treatment in degenerative lumbar diseases and BMI, disc degeneration and adipose tissue composition. Materials and Methods: Retrospectively, age, gender, BMI data of 225 patients and Pfirrmann, Goutiels, Modic type changes in lumbar MRI (Magnetic Resonance Imaging), subcutaneous fat tissue thicknesses, anterior and posterior epidural fat thickness, abdominal diameter and sagittal abdominal parameters 176 patients constituted the outpatient group and 49 patients constituted the operated group. SPSS statistics 20 was used for statistical analysis. Results: There was a low level of positive correlation between BMI and disc degeneration and radiological fat tissue parameters. A high level of positive correlation was obtained for the degree of intramuscular infiltration between disc degeneration and radiological adipose tissue parameters and a low level of positive correlation for the others. BMI and disc degeneration severity were found to be greater and significant in those who needed surgical treatment. Conclusion: With an increase in BMI, an increase in the severity of intervertebral disc degeneration and an increase in intramuscular fat infiltration, subcutaneous fat tissue thickness, and waist circumference may occur in degenerative lumbar diseases. In degenerative lumbar diseases, an increase in the severity of intervertebral disc degeneration is expected to be associated with an increase in intramuscular fat infiltration, subcutaneous fat tissue thickness and waist circumference. It can be said that these changes may occur independently of age and gender. It can be said that the surgical treatment method in degenerative lumbar diseases comes to the fore more with increasing BMI values. It should be taken into account that there may be a need for surgical treatment in BMI values of approximately 27kg/m2. It should be expected that surgical treatment will be needed as the severity of L4-5 and L5-S1 intervertebral disc degeneration increases in patients.