COVİD-19 salgınının okul öncesi yöneticileri ve öğretmenleri üzerinde eğitime etkisinin sürdürülebilirliği
Sustainability of the impact of the COVİD-19 pandemic on school administrators and teachers on education
  1. Tez No: 742649
  2. Yazar: FAZİLET DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURPER ÜLKÜER, DR. ÖĞR. ÜYESİ MENEKŞE KILIÇARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Uzaktan Eğitim, Okul öncesi yöneticisi, Öğretmen, Sürdürülebilirlik, Covid-19, Distance Education, Preschool administrator, Teacher, Sustainability
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma covid-19 sürecinde okul öncesi yöneticileri ve öğretmenlerin eğitimle ile ilgili yaşadıkları sorunları, motive sağlamada ve de velileri bilinçlendirmede kullandıkları yöntemleri kendi bakış açıları üzerinden tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul ilinin Şişli ilçesinde bulunan Şişli Belediyesine bağlı Kreş ve Gündüz Bakımevleri ve Şişli ilçesine bağlı Özel Anaokullarında görev yapan 27 okul öncesi yöneticisi ve 45 öğretmenden oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında 2 adet yarı yapılandırılmış görüşme formları ve Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde nitel analiz programı kullanılarak betimsel analiz tercih edilmiştir. Araştırmada okul öncesi yöneticilerinin Covid-19 süreci kapsamında eğitim sistemi içerisinde sorunlar yaşadıkları ve bu sorunların yaşanılan problemin olmaması, teknik yetersizlik, iletişim problemleri, planlama yetersizliği, psikolojik problemler, ekonomik problem, hizmette verim eksikliği olduğu tespit edilmiştir. Okul öncesi yöneticilerin covid-19 sürecinde öğretmenleri motive etmede sözlü motivasyon, online iletişim yoluyla motivasyon, online aktivite, telekomünikasyon yoluyla, motive edici aktiviteler, moral ve motivasyonun sağlanmaması olduğu sonucuna varılmıştır. Okul öncesi yöneticilerin öğrencileri motivede çalışma etkinlikleri, online iletişim, psikolojik destek yöntemlerini tercih etmişlerdir. Bu süreçte ebeveyni bilgilendirmede ise yazılı/görsel bilgilendirme, online iletişim, psikolojik destek sağlayarak bilgilendirdikleri sonucuna varılmıştır. Öğretmenlerin covid-19 süreci kapsamında yaşadıkları sorunları ele aldığımızda üç ana kaynaktan oluştuğu sonucuna varılmıştır. Bunlar örgün eğitimin olmaması, ebeveyn ve çocuk kaynaklı sorunlarından kaynaklı olduğu sonucuna varılmıştır. Öğretmenlerin çocukları motive etme yöntemleri üç ayrı kategori altında toplanmıştır. Bunlar; telkin yoluyla motivasyon, etkinlik yoluyla motivasyon, geleceğe dair motivasyon olarak sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in order to determine the problems experienced by preschool administrators and teachers during the covid-19 process, the methods they use to motivate and raise awareness of parents, from their own perspectives. The universe of the research consists of 27 preschool administrators and 45 teachers working in Nursery and Day Care Centers of Şişli Municipality in Şişli district of Istanbul and Private Kindergartens in Şişli district. Two semi-structured interview forms and Demographic Information Form were used to collect data. In the analysis of the data, descriptive analysis was preferred by using a qualitative analysis program. In the research, it has been determined that preschool administrators have problems in the education system within the scope of the Covid-19 process and these problems are not experienced, technical inadequacy, communication problems, lack of planning, psychological problems, economic problems, lack of efficiency in service. It has been concluded that preschool administrators do not provide verbal motivation, motivation through online communication, online activity, motivating activities, morale and motivation through telecommunication in motivating teachers during the covid-19 process. Students of preschool administrators preferred motivational work activities, online communication, and psychological support methods. In this process, it was concluded that they informed the parents by providing written/visual information, online communication, and psychological support. When we consider the problems experienced by the teachers within the scope of the covid-19 process, it has been concluded that it consists of three main sources. It has been concluded that these are due to the lack of formal education and the problems of parents and children. Teachers' methods of motivating children are grouped under three separate categories. These; motivation through suggestion, motivation through activity, and motivation for the future.