Machiavelli'nin siyaset felsefesinde Dante'nin yer
Dante's place in the formation of Machiavelli's political philosophy
- Tez No: 742761
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EKİN KAYNAK ILTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Machiavelli, Erdem, Talih, Siyaset Felsefesi, Modern Siyaset Bilimi, Dante, Monarşi, Machiavelli, Virtue, Fortune, Political Philosophy, Modern Political Science, Dante, Monarchy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Akdeniz Ortaçağ Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada öncelikle, siyaset tarihi açısından önemli bir yere sahip olan Machiavelli'nin politik teorilerinin incelemesi yapılarak onun erdem (virtue) ve talih (fortune) kavramlarını özgün bir şekilde kullanarak modern siyaset biliminin kurucusu olmasının nedenleri açıklanacak ve hükümdarların başarı ve başarısızlıklarının nedenlerini ortaya koyduğu görüşleri, ilgili eserleri üzerinden incelenecektir. Karşılaştırmalı tarih analizleri sonucunda kendi politika teorilerini ortaya koyan Machiavelli'nin, yaşamış olduğu dönemin düşünsel politika kuramlarını reddederek pozitivist bir yaklaşımla politika alanında yeni bir çağın başlamasını sağlaması ve günümüz iktidarları açısından hala önemini koruması sebebiyle Machiavelli'nin politik kuramı bu çalışmanın başlıca konusunu oluşturacaktır. Machiavelli'nin politika alanında pozitivist yaklaşımları ve hükümdarın nitelikleri konusunda ortaya koyduğu düşünceleri, modern siyaset biliminin kurucusu olarak konumlandırılacağı ilk bölümde ele alınacaktır. Çalışmanın ilerleyen bölümlerinde ise Machiavelli'nin oluşturduğu siyaset felsefesinin çağının siyasetinde aktif rol almış olan filozof ve şair Dante'nin ne ölçüde etkisinde kaldığı saptanacak ve bu etkinin boyutu değerlendirilecektir. Dante 13. ve 14. yüzyılların dışlanmış ismi olarak Machiavelli'ye sekülerliğin yolunu açmış ve akılla temellendirilen teoloji ve felsefeyi siyasi görüşlerinin alt yapısı haline getirmiştir. Bu bağlamda özellikle Dante'nin siyasi görüşlerini kaleme aldığı ve bu görüşleri nedeniyle Papa tarafından sansüre uğrayıp yasaklanan eseri De Monarchia'nın (Monarşi Üzerine) Machiavelli'nin siyaset düşüncesi üzerindeki etkisi incelenecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly, by examining the political theories of Machiavelli, who has an important place in the history of politics, the reasons for his being the founder of modern political science will be tried to be explained through the concepts of virtue and fortune, and his views that reveal the reasons for the success and failure of the rulers will be examined through his related works. Machiavelli's political theory will be the main topic of this study, since Machiavelli, who put forward his own political theories as a result of comparative historical analysis, rejected the political theories of his age, and provided the start of a new era in the field of politics with a positivist approach and still maintains its importance for today's political theory. Machiavelli's positivist approaches in the field of politics and her thoughts on the qualities of the ruler will be discussed in the first chapter, where he will be positioned as the founder of modern political science. In the following parts of the study, it will be examined to what extent the philosopher and poet Dante, who took an active role in the politics of his age influenced the political philosophy formed by Machiavelli, and the extent of this effect will be evaluated. Dante, as the excluded name of his period, paved the way for secularism secular political approach of Machiavelli and made the theology and philosophy with the aid of reason the basis of his political views. In this context, the influence of Dante's work De Monarchia (On Monarchy), in which he wrote his political views and was censored and banned by the Pope due to these views, will be examined.