Selçuklu Anadolusu'nda av ve avcılık (1075-1318)
Hunt and hunting in the Seljuk Anatolia (1075-1318)
  1. Tez No: 742914
  2. Yazar: AHMET SALMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GAZİ ÖZGÜDENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu Selçukluları, Avcılık, Doğan, Tuzak, Sultanate of Rum, Prey, Hunting, Hawk, Trap
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Yazılan bu tez insanlık tarihinde mühim bir beslenme faaliyeti olan avcılığın Selçuklu Anadolusu'nda (1075-1318) uygulanmasını konu edinmektedir. Bilindiği üzere Anadolu Selçuklularının politik, diplomatik alanlarına dair çalışmalar yapılmasına karşın devleti ve o dönemki toplumu anlamada önemli bir konu olan avcılığa dair çalışmalarda eksiklikler vardır. Bu kapsamda dönemin vakayinameleri, edebî eserleri ve çağın sanatsal ürünleri incelendiğinde, Anadolu'da avcılığa dair zengin bir malzeme olduğu kanaatine varılmış; tez de bu doğrultuda şekillenmiştir. Bu çalışma neticesinde Selçuklu Anadolusu; hükümdarların ve avcıların sıklıkla avlanmaya çıktığı, av hayvanları bakımından zengin, avlağı bol bir yerdir. Kültür ve ekonomi tarihine ışık tutan bu çalışma, alandaki eksikliği kapatmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is about hunting in Seljuk Anatolia, which is an important activity in the history of humanity (1075-1318). Although there is research on the Anatolian Seljuks political and diplomatic fields, there are deficiencies in the studies on hunting, which is an important aspect of understanding the state and society at the time. When the period's chronicles, literary works, and artistic objects of the time were analyzed in this context, it was concluded that Anatolia had a treasure of hunting material, and the thesis was shaped in this direction. As a result of this study, Seljuk Anatolia is a place rich in animals and abundant hunting area, where rulers and hunters often go hunting. This study, which sheds light on the history of culture and economy, aims to fill the gap in the field.