Konaklama işletmelerinde farklı liderlik tarzları, örgütsel farkındalık ve iş performansı ilişkisi üzerine bir araştırma
A study on the relationship between different leadership styles, organizational mindfulness and job performance in accommodation businesses
- Tez No: 743011
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU İÇİGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik Algısı, Örgütsel Farkındalık, İş Performansı, Konaklama İşletmeleri, Leadership Perception, Organizational Mindfulness, Job Performance, Accommodation Businesses
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Araştırmada konaklama işletmeleri çalışanlarının liderlik algısı, örgütsel farkındalıkları ve iş performansları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle, örgütsel farkındalık ölçeğinin konaklama işletmelerinde kullanılmak üzere Türkçe'ye uyarlama süreci gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, Antalya merkez ilçelerinde bulunan beş yıldızlı konaklama işletmeleri çalışanları uyarlama çalışmasının evrenini oluşturmuştur. Veriler anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Ölçek uyarlama için çeviri işlemleri gerçekleştirilmiştir. Örgütsel farkındalık ölçeğinin faktör yapısının doğrulanması için doğrulayıcı faktör analizi yapılmış ve beş boyut elde edilmiştir. Bu boyutlar, hatalar ile yüzleşme, basitleştirmekten kaçınma, operasyonlara duyarlılık, esnekliğe bağlılık ve uzmanlığa saygıdır. Araştırma modeli için ise Alanya'da bulunan 5 yıldızlı konaklama işletmeleri çalışanları araştırmanın evreni olarak belirlenmiştir. Araştırma modelinde yer alan liderlik algısı, örgütsel farkındalık ve iş performansı ölçeklerinin faktör yapılarının doğrulanması için DFA uygulanmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda, liderlik algısı ile iş performansı arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Bunun yanında, liderlik algısının örgütsel farkındalık üzerinde ve örgütsel farkındalığın iş performansı üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Örgütsel farkındalığın ise liderlik algısı ile iş performansı arasındaki ilişkide aracılık rolünün olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, it is aimed to determine the relationship between the leadership perception, organizational mindfulness and job performance of the employees in the accommodation businesses. For this purpose, the adaptation of the organizational mindfulness scale to Turkish for use in accommodation businesses was carried out. In this context, the employees of five-star accommodation businesses in the central districts of Antalya formed the universe of the adaptation study. Data were collected through a questionnaire. Translation processes were carried out for scale adaptation. To verify the factor structure of the organizational mindfulness scale, confirmatory factor analysis was performed and five dimensions were obtained. These dimensions are preoccupation with failure, reluctance to simplify information, sensitivity to operations, commitment to resilience, and deference to expertise. For the research model, the employees of 5-star accommodation establishments in Alanya were determined as the universe of the research. CFA was applied to verify the factor structures of the leadership perception, organizational mindfulness and job performance scales in the research model. As a result of the findings, it was concluded that there is a significant relationship between leadership perception and job performance. Also, it has been determined that leadership perception is effective on organizational mindfulness and organizational mindfulness is effective on job performance. It has been determined that organizational mindfulness has a mediating role in the relationship between leadership perception and job performance.