Tekrar eden paralel aktivitelerden oluşan yapım projelerinde nakit akışı profili kısıtlı süre optimizasyonu
Repetitive parallel activities cash flow in construction projects profile constrained time optimization
  1. Tez No: 743127
  2. Yazar: EKREM YAZGAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAFAK EBESEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çizelgeleme, Tekrar Eden Aktiviteler, Nakit akışı, Optimizasyon
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Proje yapım sürecinde kısıtlı nakit akışı profili kullanılarak, birbirini tekrar eden bloklardan oluşan bir problemi aynı anda, farklı ya da tek tek yapılabilir. Ancak buna karar vermek için bir kısıt konulduğu zaman hem maliyet hem de süre optimizasyonunu sağlamak için önceden belirlenmiş bir plan ile inşaat faaliyetlerine başlanmalıdır. Tekrar eden paralel aktivitelerden oluşan yapım projelerinde nakit akışı profili kısıtlı süre optimizasyonu sağlamak için iş programı, kullanılan araç ve gereçler, kaynaklar (malzeme, iş gücü) gibi materyallerin belirlenmesi gerekmektedir. Bu algoritmik çözümler içerisinde önemli olan, dalgalı ya da dalgalı olmayan nakit akışı profil kısıtı içerisinde projenin başarılı bir şekilde planlanarak yürütülmesini sağlamaktır. Proje yapım sürecine başlamadan önce nakit akışına sınır konularak harcamalara ve kaynak kullanımlarına da sınır konulabilir. Böylelikle planlanan yapım sürecinde maliyeti aşmadan iş planlaması yapılabilir. Yapılan çalışmada, tekrar eden paralel aktivitelerden oluşan nakit akışı profili kısıtlı projede çizelgeleme problemi ele alınmaktadır. Çok bloklu inşaat projesinde, çizelgeleme yaklaşımıyla; kolay, hızlı ve görsel çizelgelemeye olanak sağlayan proje yönetimi yazılımları içerisinden, MS Project yazılımı ile çok daha hızlı, üstün yetenekleri olan, kod ve veri girişlerine anlık tepki verip çözüme götüren Python V.3.9 yazılımı kullanılarak girilen veriler ve kısıtlı nakit akışı içerisinde tamamlanma süresi açısından karşılaştırılarak bir proje çizelgeleme uygulaması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
By using the restricted cash flow profile during the project construction process, a problem consisting of repeating blocks can be solved at the same time, separately or individually. However, when a constraint is placed to decide this, construction activities should be started with a predetermined plan in order to optimize both cost and time. In construction projects consisting of repetitive parallel activities, it is necessary to determine materials such as work schedule, tools and equipment used, resources (materials, workforce) in order to optimize the cash flow profile and limited time. The important thing in these algorithmic solutions is to ensure that the project is planned and executed successfully within the cash flow profile constraint, whether fluctuating or not. Limits can be placed on expenditures and resource uses by limiting cash flow before starting the project construction process. In this way, work planning can be done without exceeding the cost in the planned construction process. In this study, the scheduling problem is discussed in a cash flow profile constrained project consisting of repetitive parallel activities. In the multi-block construction project, with the scheduling approach; Among the project management software that allows easy, fast and visual scheduling, MS Project software is much faster, with superior abilities, the data entered using Python V.3.9 software, which instantly responds to code and data entries and takes them to the solution, and in terms of completion time in a limited cash flow. A project scheduling application was made by comparing KeyWords: Scheduling, Repetitive activities, Cash flow, Optimization