Süt dişlerinde farklı 3d baskı sistemi ile üretilen restorasyonların kırılma dayanımlarının değerlendirilmesi
Fractured load of 3d printed restorations in different thickness for primary molars
- Tez No: 743208
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: 3D Baskı, DLP, Kırılma Dayanımı, Kron, SLA, 3D Printing, Crown, DLP, Fracture Resistance, SLA
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; farklı 3D baskı sistemlerini kullanarak 0.5 mm, 1 mm ve 1.5 mm olmak üzere 3 farklı kalınlıkta hazırlanan süt dişi kronların kırılma dayanımlarını in vitro şartlarda değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada DLP ve SLA olmak üzere iki farklı 3D baskı tekniğini kullanarak 0.5 mm, 1 mm ve 1.5 mm kalınlıklarında ve her bir grup için 10 kron olmak üzere toplam 60 kron üretilmiştir. SLA baskı ile üretilen kronların üretimi için Formlabs Form 3B (Formlabs, Somerville, MA, USA) yazıcısı, DLP baskı ile üretilen kronların üretiminde ise Varseo XS (BEGO GmbH, Bremen, Germany) yazıcısı kullanılmıştır. Kronlar lazerle sinterlenmiş Cr-Co bileşiminden üretilmiş güdükler üzerine simante edilmiştir. Kronlar kırılma testine tabi tutulmuştur ve kırılma dirençleri karşılaştırılmıştır. Kırılma dayanımı değerleri Kruskal Wallis H Testi ile istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Kırılma dayanımı testinde üç farklı kalınlıkta üretilen kron grupları için iki üretim tekniği arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0.05). Ortalama kırılma değerleri açısından en yüksek kırılma değeri SLA baskı ile üretilen 1.5 mm kalınlığındaki kronlarda görülmüştür. Sonuç: Çalışmanın sınırları içerisinde 3D baskı ile üretilen kronlar süt dişlerinin tam koronal kaplamalarında kullanım için yeterli kırılma dayanımına sahiptir ve mevcut tedavilere alternatif bir tedavi seçeneği olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study; To evaluate the fracture strength of primary tooth crowns prepared in 3 different thicknesses, 0.5 mm, 1 mm and 1.5 mm, using different 3D printing systems. Material and Method: In this study, using two different 3D printing techniques, DLP and SLA, a total of 60 crowns were produced in 0.5 mm, 1 mm and 1.5 mm thicknesses and 10 crowns for each group. Formlabs Form 3B (Formlabs, Somerville, MA, USA) printer was used for the production of crowns produced with SLA printing, and Varseo XS (BEGO GmbH, Bremen, Germany) printer was used for the production of crowns produced with DLP printing. The crowns are cemented on dies made of laser sintered Cr-Co. The crowns were subjected to the breakage test and their breaking strength was compared. Fracture strength values were statistically analyzed with the Kruskal Wallis H Test. Result: No significant difference was found between the two production techniques for crown groups produced in three different thicknesses in the fracture strength test (p>0.05). In terms of average fracture values, the highest fracture value was observed in the 1.5 mm thick crowns produced with SLA printing. Conclusion: Within the limits of the study, crowns produced with 3D printing have sufficient fracture strength for use in full coronal coatings of primary teeth and can be used as an alternative treatment option for full coronal veneers of primary teeth.