Ortopedik cerrahi sonrası hastaların taburculuk öğrenim gereksinimleri, gereksinim karşılanma durumları ve taburculuk eğitimi memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi
Determination of discharge learning requirements, requirements meeting and discharge training satisfaction levels of patients after orthopedic surgery
- Tez No: 743224
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE ÇATAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Ortopedik cerrahi, hemşirelik, taburculuk eğitimi, öğrenim gereksinimleri, memnuniyet, Orthopedic surgery, nursing, discharge training, learning needs, satisfaction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Bu araştırmada, ortopedik cerrahi sonrası hastaların taburculuk öğrenim gereksinimleri, gereksinim karşılanma düzeyleri ve taburculuk eğitiminden memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı, ilişki arayıcı ve kesitsel türde bir çalışmadır. Araştırma, Serik Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde 13 Mart-15 Kasım 2021 tarihleri arasında ortopedik cerrahi geçiren 184 hastanın katılımıyla yürütülmüştür. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Hasta Öğrenim Gereksinimleri Ölçeği (HÖGÖ) ve Taburculuk Eğitimi Memnuniyet Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veriler bilgisayar ortamında, uygun istatistiksel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırma örneklemindeki hastaların %43.5'i (n=80) kadın iken %56.5'inin (n=104) erkek, %77.7'sinin (n=143) 64 yaş ve altı, %72.8'inin ilköğretim mezunu (n=134), %78.3'ünün (n=144) evli olduğu ve %48.9'unun (n=90) hâlihazırda çalıştığı saptanmıştır. Hastaların tıbbi tanılarının, %36.9'unun protezler (koksartroz ve gonartroz) ve %63.1'inin de kırıklardan oluştuğu görülmektedir. Hastaların %52.7'si (n=97) aldıkları eğitimi yeterli bulurken %47.3'ü (n=87) kısmen yeterli bulduğunu belirtmiştir. Hastaların öğrenim gereksinimi önemlilik düzeyi için Hasta Öğrenim Gereksinimleri Ölçeği toplam puan ortalamasının 190.28±10.83 olduğu ve“çok önemli”(3.81±0.07) olarak değerlendirildiği saptanmıştır. Ayrıca hastaların taburculuk öğrenim gereksinimlerinde,“tedavi ve komplikasyonlar”(37.47±2.21) ve“yaşam aktiviteleri”(35.53±2.71) alt boyutlarındaki gereksinimlerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Hastaların taburculuktaki öğrenim gereksinimlerinin karşılanma düzeyini 2.91 ile ''biraz karşılandı'' şeklinde değerlendirdiği, Taburculuk Eğitimi Memnuniyet Ölçeği puan ortalamalarında (74.09±3.83) ise katılımcıların aldıkları eğitimden kısmen memnun oldukları bulunmuştur. Sonuç: Ortopedik cerrahi uygulanan hastalarda taburculuk öğrenim gereksinim önceliklerinin“oldukça önemli”olarak değerlendirildiği ancak gereksinim karşılanma ve taburculuk eğitimi memnuniyet düzeylerinin düşük olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to determine the level of discharge learning needs and needs met, the satisfaction levels from the discharge education of the patients after orthopedic surgery. Method: The research is a descriptive, correlational and cross-sectional study. The study was conducted with the participation of 184 patients who underwent orthopedic surgery between 13 March and 15 November 2021 in State Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic. The data were collected using the Personal Information Form, the Patient Learning Needs Scale, and Needs Met Score, and the Discharge Education Satisfaction Scale. The data were evaluated in computer environment with appropriate statistical analysis methods. Results: The sample was determined that 43.5% (n=80) were female, 56.5% (n=104) were male, 77.7% (n=143) were 64 years old or younger, 72.8% were primary school graduates (n=134), 78.3% (n=144) were married and 48.9% (n=90) were currently working. It was seen that the medical diagnoses of the patients consisted of prostheses (coxarthrosis and gonarthrosis) in 36.9% and fractures in 63.1%. While 52.7% (n=97) of the patients found the training they received sufficient. It was determined that the total mean score of the PLNS for the level of importance of the learning needs of the patients was 190.28±10.83 (3.81±0.07; very important). In addition, it was observed that“treatment and complications”(37.47±2.21) and“life activities”(35.53±2.71) sub-dimensions scores' were higher. It has been determined that PLNS-NMS is evaluated as“somewhat met”with a score of 2.91 in the total scale, and the participants were partially satisfied with the education they received in the Discharge Education Satisfaction Scale mean score (74.09±3.83). Conclusion: It was concluded that the priority of discharge learning needs in patients who underwent orthopedic surgery was considered“quite important”, but the satisfaction levels of meeting the needs and discharge education were low.