Alloksanla oluşturulmuş diyabetik sıçan modelinde vinkamin'in spermatogenez üzerindeki etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of vincamine on spermatogenesis in an alloxan-induced diabetic rat model
- Tez No: 743227
- Danışmanlar: PROF. DR. HANEFİ ÖZBEK, DOÇ. DR. MEHMET EVREN OKUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Alloxan, Cathrantus Roseus, diabetes, rats, spermatogenesis, vincamine
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Diabetes mellitus sıklıkla retinopati, nöropati ve nefropati dahil olmak üzere çeşitli organ sistemlerinin sorunlarıyla bağlantılıdır. Ek olarak, hastaların cinsel işlevlerinde libido ve doğurganlıkta azalma gibi değişiklikler olur. Bir monoterpenoid indol alkaloid olan vinkamin, hipoglisemik ve antioksidan etkilere sahiptir. Bu araştırmanın amacı vinkaminin alloksan ile indüklenen erkek sıçanlarda testis disfonksiyonu üzerindeki etkisini, açlık kan şekeri, oksidatif stres, seminal analiz ve testisin histolojik incelemesini yaparak değerlendirmektir. 40 adet sıçanlar (n=8) olacak şekilde); sağlıklı kontrol, diyabetik kontrol, vinkamin (20mg/kg), vinkamin (40mg/kg) ve klomifen (5mg/kg) uygulanan diyabetik sıçanlar olmak üzere beş gruba ayrıldı. 14. günde, sakrifikasyon sonrası semen/kan örnekleri toplandı. Mikroskobik inceleme ile sperm sayısı, motilitesi ve morfolojisi araştırıldı. Testis, histopatolojik olarak incelenip Johnsen skoru kullanılarak değerlendirildi. 40 mg/kg VK grubunda, DM-kontrol grubuna kıyasla AKŞ'de belirgin bir azalma tespit edildi ve VK gruplarında doza bağlı olarak antioksidan etki gözlendi. VK gruplarında DM- kontrol grubuna kıyasla daha yüksek plazma testosteron seviyesi ve Johnsen skorları elde edildi.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus is frequently linked with problems of several organ systems, including retinopathy, neuropathy, and nephropathy. Additionally, patients have changes in sexual functioning, such as decreased libido and fertility. Vincamine, a monoterpenoid indole alkaloid, has hypoglycemic and antioxidant effects. This research assessed the impact of vincamine on testicular dysfunction in alloxan-induced male rats by measuring fasting blood glucose, oxidative stress, seminal analysis, and histological examination of the testis. Rats were randomly divided into following groups (n=8); healthy control, diabetes control, vincamine-treated (20mg/kg) diabetes, vincamine-treated (40mg/kg) diabetes, and clomiphene-treated diabetics (5mg/kg) groups. On day 14, rats were sacrificed, and semen/blood samples collected. Sperm count, motility, morphological abnormalities were noted by microscopic examination. The testis was examined histopathologically and assessed using Johnsen's score. The dose of 40mg/kg vincamine resulted in a marked reduction in FBG as compared to diabetic control group. Additionally, the vincamine groups demonstrated dose- dependent antioxidant action. The vincamine-treated rats had higher plasma testosterone levels and Johnsen scores compared to the diabetic control animals. In vincamine 20mg/kg group, sperm concentration was higher than vincamine 40mg/kg group. As a result, it is possible that vincamine has a potential preventive effect against diabetes-related reproductive problems, which might be attributed to its antioxidant activity and capacity to restore testicular steroidogenesis.