Orta yaş ve üstü bireylerin rekreasyon taleplerinin belirlenmesi ve rekreatif faaliyetlere katılımını engelleyen faktörlerin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
Determining the recreation demands of middle age and over persons and examining the factors that prevent the participation of recreative activities according to various variables
- Tez No: 743268
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MUSTAFA YORULMAZLAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Turizm, Sports, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Boş zaman, rekreasyon, rekreatif talep, rekreatif faaliyetlere katılım, orta yaş ve üstü bireyler, Leisure, recreation, recreational demand, participation in recreational activities, middle age and older individuals
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Amaç: Rekreasyon taleplerinin yükseltilmesi öncelikle kişilerin rekreatif faaliyetlerine katılımını engelleyen faktörlerin ortadan kaldırılmasına bağlıdır. Rekreasyon talebi, kişilerin boş zaman talepleri doğrultusunda rekreatif faaliyetlerden yapacakları seçimden başlayarak rekreatif faaliyetlerin idareler tarafından planlanması, rekreaktif alanların geliştirilmesine bağlıdır. Kahramanmaraş'ta ikamet eden orta yaş ve üstü bireylerin rekreasyonel taleplerinin belirlenmesi ve rekreatif faaliyetlere katılımlarını engelleyen faktörlerin belirlenmesi, Kahramanmaraş'taki rekreasyon alanlarının geliştirilmesi ve yeni rekreasyon alanlarının yapılması sırasında göz önünde bulundurulması gereken unsurların belirlenmesi bu çalışmanın temel amacıdır. Gereç ve yöntem: Araştırma; nicel araştırma modeline göre tasarlanmış olup, korelasyonel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Korelasyonel araştırma, iki ya da daha çok değişken arasındaki ilişkinin herhangi bir şekilde değişkenlere müdahale edilmeden incelendiği araştırmalardır (Büyüköztürk vd. 2016). Çalışma kapsamındaki araştırmada Kahramanmaraş'ta rekreasyon alanlarında boş zaman engelleri ölçeği uygulanarak 600 gönüllü katılımcıdan elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 21 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmanın sonuçlarına göre orta yaş üstü bireylerin rekreasyon taleplerini engelleyen boş zaman engelleyicileri faktörlerden birincisinin, Bilgi Eksikliği alt boyutu olduğu saptanmıştır. Bilgi eksikliği alt boyutunu sırasıyla bireye psikolojisi, ilgi eksikliği, tesis, zaman ve arkadaş eksikliği alt boyutları takip etmektedir. Sonuç: Boş zaman engelleri ölçeği genelinde katılımcı orta yaş üstü bireylerin boş zaman engelleri algıları, cinsiyetlerine, medeni durumlarına göre ve gelir gruplarına göre analiz sonucunda farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Orta yaş üstü bireylerin boş zaman engelleri algılarının yaş gruplarına, eğitim düzeylerine ve çalışma durumlarına göre anlamlı bir şekilde farklılık görülmektedir. Boş zaman engelleri ölçeğinin“tesis alt boyutu”en fazla etkileyen faktörün rekreasyon katılımcısı orta yaş üstü katılımcıların tesislerin kendi yaş gruplarına uygunluğu ile algıları olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Increasing recreation demands primarily depends on the elimination of factors that prevent people from participating in recreational activities. Recreation demand depends on the planning of recreational activities by the administrations and the development of recreational areas, starting from the selection of recreational activities in line with the leisure demands of the people. The main purpose of this study is to determine the recreational demands of middle-aged and higher individuals residing in Kahramanmaraş and to determine the factors that prevent their participation in recreational activities, to develop the recreation areas in Kahramanmaraş and to determine the factors that should be taken into consideration during the construction of new recreation areas. Material and methods: Research; It was designed according to the Nicel research model, and the correlational research method was used. Correlational research is research in which the relationship between two or more variables is examined without interfering with the variables in any way (Büyüköztürk vd. 2016). In the study within the scope of the study, the leisure time barriers scale was applied in recreation areas in Kahramanmaraş and the data obtained from 600 volunteer participants were analyzed with the IBM SPSS Statistics 21 program. Results: According to the results of the study, it was determined that the first factor of leisure time barriers that prevents the recreation demands of supra-middle individuals is the lack of knowledge sub-dimension. Lack of information subdimension is followed by individual psychology, lack of interest, lack of facilities, time and friends. Conclusion: Throughout the leisure time barriers scale, it has been determined that the leisure time barriers perceptions of the over-the-top participants do not differ significantly according to their gender, marital status and income groups. It is seen that the perceptions of leisure time barriers among older individuals differ statistically significantly according to age groups, education levels and working status. The“facility sub-dimension”of the leisure barriers scale is seen to be the most influencing factor for recreation participants, the suitability of the facilities to their age groups and their perception.