Annelerin çocukluk çağı ruhsal travmaları ile çocuklarındaki depresif semptomlar arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüğü ve kapsayıcı işlevlerinin aracılık etkisinin incelenmesi
Investigation of the mediating effect of emotion regulation difficulties and containing functions on the relationship between mothers childhood mental traumas and depressive symptoms in their children
  1. Tez No: 743296
  2. Yazar: AYŞE CEVİZ TURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF EROL, DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN BURUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk depresyonu, Çocukluk çağı travması, Duygu düzenleme güçlüğü, Kapsayıcı işlevler, Child depression, Childhood trauma, Containing functions, Emotion regulation difficulties
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmada, çocukluk çağı travması yaşayan annelerin duygu düzenleme güçlükleri ile kapsayıcı işlevlerindeki zorluklar nedenli çocuklarında görülebilecek depresif semptomun tespit edilebilmesi amaçlanmıştır. Katılımcılara; demografik bilgi formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ-33), Duygu Düzenleme Güçlükleri Ölçeği (DERS-16), Ebeveyn Kapsayıcı İşlevler Ölçeği (KİO) ve Çocuk Depresif Semptom Ölçeği (CDSÖ) uygulanmıştır. 688 kişiden oluşan 37-80 aylık çocukların annelerinden alınan bilgi ile hipotezler Yapısal Eşitlik Modellemesi tekniğiyle seri çoklu aracılık modeli yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. İki aracı değişkenin olduğu bu modelin 1 doğrudan ve 3 dolaylı etki içerdiği görülmüştür. Araştırma sonucuna göre, annelerin çocukluk çağı travmaları ile çocuklarında görülebilecek depresif semptom arasındaki ilişki doğrulanabilmiş ve bu ilişkiye annenin duygu düzenleme güçlükleri ile kapsayıcı işlevlerinin aracılık ettikleri tespit edilmiştir. Bu sonuçlarla birlikte, annenin çocukluk çağı travmasının annenin kapsayıcı işlevleri üzerinden çocuk depresif semptoma olan etkisi de istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Fakat, annenin çocukluk çağı travmasının duygu düzenleme güçlüğü aracılığı ile çocuk depresyonuna etkisi istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Modelde yer alan tüm iç ve dış değişkenlerin birbirleri üzerindeki doğrudan, dolaylı ve toplam etkileri rapor edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the depressive symptoms that can be seen in the children of mothers with childhood trauma due to difficulties in emotion regulation and inclusive functions. To the participants; Demographic information form, Childhood Traumas Scale (CTQ-33), Emotion Regulation Difficulties Scale (DERS-16), Parent Inclusive Functioning Scale (KIO) and Child Depressive Symptom Scale (CDSO) were applied. The hypotheses were analyzed using the Structural Equation Modeling technique, using the serial multiple mediation model method, with the information obtained from the mothers of 37–80-month-old children consisting of 688 children. It has been observed that this model with two mediating variables includes 1 direct and 3 indirect effects. According to the results of the research, the relationship between childhood traumas of mothers and depressive symptoms in their children could be confirmed, and it was determined that this relationship was mediated by the mother's emotional regulation difficulties and inclusive functions. Along with these results, the effect of the mother's childhood trauma on the child's depressive symptom through the mother's overarching functions was also found to be statistically significant. However, the effect of maternal childhood trauma on child depression through emotional dysregulation was not statistically significant. The direct, indirect and total effects of all internal and external variables in the model on each other are reported.