Geri Dön

Yağ, şeker ve protein ağırlıklı beslenmenin Drosophila melanogaster'de genotoksik potansiyele etkisi

Effect of fat, sugar and protein-headed diet on genotoxic potential in Drosophila melanogaster

  1. Tez No: 743324
  2. Yazar: SENEM CABİROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP KOCAOĞLU CENKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Drosophila, genotoksisite, palm yağı, hindistan cevizi yağı, fruktoz, Drosophila, genotoxicity, palm oil, coconut oil, fructose
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 86

Özet

Amaç: Yağ, şeker ve proteince zengin beslenme düzeninin Drosophila kanat imajinal disk hücrelerinde genotoksik etki gösterip göstermeyeceği belirlenmek istenmiştir. Yöntem: Çalışmada genotoksisite araştırmalarında yaygın olarak kullanılan Drosophila kanat somatik mutasyon ve rekombinasyon testi (SMART) ile palm yağı, hindistan cevizi yağı, fruktoz, glikoz şurubu ve mayanın farklı dozlarının genotoksisiteye olan etkileri araştırılmıştır. Farklı dozlarda yağ (%1, 2, 5 ve 10), şeker (%2, 5, 10 ve 20) ve protein (10,20, 50 ve 100 gr) içeriği eklenerek standart Drosophila besi yerinde değişiklik yapılmıştır. mwh (multiple wing hair) ve flr3(flare) bakımından transheterozigot yumurtaların hazırlanan besi yerinde gelişmesi sağlanmış bu ortamda ergin hale gelen bireylerin kanatları preparatları hazırlanarak analiz edilmiştir. Bulgular: Hindistan cevizi yağı ve palm yağı uygulanan sineklerde hiçbir dozda genotoksik etki belirlenmemiştir. Benzer şekilde fruktozun dozlarının da uygulamaları negatif sonuçlar göstermiştir. Glikoz şurubunun sonuçları standart besi yeri sonuçları ile karşılaştırıldığında glikoz şurubunun klon frekanslarında az da olsa artışa neden olduğu görülmektedir. %2, %5 ve %10 dozlarındaki bu artış istatistiksel olarak önemli düzeyde değildir. Ancak yüksek doz da ki artış küçük tek tip klonlar için önemlidir ve pozitif olarak kaydedilmiştir. Bu nedenle sadece bu dozda serrat kanatlı bireylerin analizi yapılmıştır. %20 glikoz şurubu uygulanan bireylerin serrat kanatlarında tüm klonlarda negatif sonuçlar gösterdiği görülmüştür. Besi yerinin protein içeriğinin artırılması toplam klon frekanslarında artışa neden olmamıştır. Sonuç: Yapılan çalışmadan elde edilen sonuçlara göre palm yağı, hindistan cevizi yağı, fruktoz ve maya Drosophila kanat somatik mutasyon ve rekombinasyon testinde mutajenik veya rekombinojenik etki göstermemiştir. Glikoz şurubunun en yüksek dozu (%20) genotoksisitede az da olsa artışa neden olmuştur. Normal kanatlı bireyler ile serrat kanatlı bireylerin sonuçları karşılaştırıldığında bu küçük artışın rekombinasyon sonucu olduğu görülmektedir.

Özet (Çeviri)

Objective: It was aimed to determine whether a diet that rich in fat, sugar and protein would have a genotoxic effect on Drosophila wing imaginal disc cells. Method: In the study, the effects of different doses of palm oil, coconut oil, fructose, glucose syrup, and yeast on genotoxicity were investigated with the Drosophila wing somatic mutation and recombination test (SMART), which is widely used in genotoxicity studies. The standard Drosophila medium was modified by adding different doses of fat(1, 2, 5 and 10%), sugar (2, 5, 10 and 20%) and protein (10, 20, 50 and 100 g) contents.Eggs transheterozygous in terms of mwh (multiple wing hair) and flr3(flare) were developed in the prepared medium, and the wing preparations of the individuals that became adults in this environment were prepared and analyzed. Results: No genotoxic effect was detected at any dose in flies treated with coconut oil and palm oil. Similarly, dosing of fructose showed negative results. When the results of glucose syrup are compared with the results of standard Drosophila medium, it is seen that glucose syrup causes a slight increase in clone frequencies This increase at 2, 5 and 10% doses is not statistically significant. However, the increase in high dose is significant for small uniform clones and was recorded as positive. For this reason, only at this dose serrate wing individuals were analyzed. Serrate wings of individuals treated with 20% glucose syrup showed negative results in all clones. Increasing the protein content of the medium did not cause an increase in total clone frequencies. Conclusion: We conclude that palm oil, coconut oil, fructose, and yeast did not show mutagenic or recombinogenic effects in the Drosophila wing somatic mutation and recombination test. The highest dose (20%) of glucose syrup was caused a slight increase in genotoxicity. When the results of normal wing individuals and serrate wings were compared, it was seen that this small increase was the result of recombination.

Benzer Tezler

  1. Maternal kafeterya diyeti ve omega-3 takviyesinin yavrulardaki bazı gen ekspresyonlarına etkisi

    The effects of maternal cafeteria diet and omega-3 supplementation on some gene expressions in offspring

    ASLIHAN KOÇ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Beslenme ve DiyetetikErciyes Üniversitesi

    Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ZEYNEP CAFEROĞLU AKIN

  2. Soğuk pres yağlar ilave edilerek üretilen fermente sucukların fizikokimyasal özelliklerinin belirlenmesi

    Determination of physicochemical properties of fermented sausages produced by adding cold pressed oils

    AYŞENUR AY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Gıda MühendisliğiNamık Kemal Üniversitesi

    Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ÜMİT GEÇGEL

    PROF. DR. İSMAİL YILMAZ

  3. Çok doymamış yağ asitleri bakımından zengin alg ilave edilen yemlerin levrek (Dicentrarchus albrax L., 1758)'de büyüme performansı ve vücut komposizyonuna etkisi

    Effects of pufa (Polyunsaturated fatty acids) enriched algae added diets on growth and body composition of sea bass (Dicentrarchus labrax L., 1758)

    KAMİL MERT ERYALÇIN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    Su Ürünleriİstanbul Üniversitesi

    Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ERDAL ŞENER

  4. Prediyabetik metabolik sendromlu erişkin hastalarda beslenme içeriğinin değişmesinin HDL kolesterol üzerine etkisi

    Adult patients with prediabetic metabolic syndrome nutrition content of the HDL cholesterol effect change

    PINAR HODA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    Beslenme ve DiyetetikAkdeniz Üniversitesi

    İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUSTAFA KEMAL BALCI

  5. Besin seçimi ve belirleyicileri: Lise öğrencilerinde nitel bir çalışma

    Food choice and determinants: A qualitative study in high school students

    SİBEL TOSYALI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Beslenme ve DiyetetikSelçuk Üniversitesi

    Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NAZAN AKTAŞ