Yağ, şeker ve protein ağırlıklı beslenmenin Drosophila melanogaster'de genotoksik potansiyele etkisi
Effect of fat, sugar and protein-headed diet on genotoxic potential in Drosophila melanogaster
- Tez No: 743324
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP KOCAOĞLU CENKCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Drosophila, genotoksisite, palm yağı, hindistan cevizi yağı, fruktoz, Drosophila, genotoxicity, palm oil, coconut oil, fructose
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Yağ, şeker ve proteince zengin beslenme düzeninin Drosophila kanat imajinal disk hücrelerinde genotoksik etki gösterip göstermeyeceği belirlenmek istenmiştir. Yöntem: Çalışmada genotoksisite araştırmalarında yaygın olarak kullanılan Drosophila kanat somatik mutasyon ve rekombinasyon testi (SMART) ile palm yağı, hindistan cevizi yağı, fruktoz, glikoz şurubu ve mayanın farklı dozlarının genotoksisiteye olan etkileri araştırılmıştır. Farklı dozlarda yağ (%1, 2, 5 ve 10), şeker (%2, 5, 10 ve 20) ve protein (10,20, 50 ve 100 gr) içeriği eklenerek standart Drosophila besi yerinde değişiklik yapılmıştır. mwh (multiple wing hair) ve flr3(flare) bakımından transheterozigot yumurtaların hazırlanan besi yerinde gelişmesi sağlanmış bu ortamda ergin hale gelen bireylerin kanatları preparatları hazırlanarak analiz edilmiştir. Bulgular: Hindistan cevizi yağı ve palm yağı uygulanan sineklerde hiçbir dozda genotoksik etki belirlenmemiştir. Benzer şekilde fruktozun dozlarının da uygulamaları negatif sonuçlar göstermiştir. Glikoz şurubunun sonuçları standart besi yeri sonuçları ile karşılaştırıldığında glikoz şurubunun klon frekanslarında az da olsa artışa neden olduğu görülmektedir. %2, %5 ve %10 dozlarındaki bu artış istatistiksel olarak önemli düzeyde değildir. Ancak yüksek doz da ki artış küçük tek tip klonlar için önemlidir ve pozitif olarak kaydedilmiştir. Bu nedenle sadece bu dozda serrat kanatlı bireylerin analizi yapılmıştır. %20 glikoz şurubu uygulanan bireylerin serrat kanatlarında tüm klonlarda negatif sonuçlar gösterdiği görülmüştür. Besi yerinin protein içeriğinin artırılması toplam klon frekanslarında artışa neden olmamıştır. Sonuç: Yapılan çalışmadan elde edilen sonuçlara göre palm yağı, hindistan cevizi yağı, fruktoz ve maya Drosophila kanat somatik mutasyon ve rekombinasyon testinde mutajenik veya rekombinojenik etki göstermemiştir. Glikoz şurubunun en yüksek dozu (%20) genotoksisitede az da olsa artışa neden olmuştur. Normal kanatlı bireyler ile serrat kanatlı bireylerin sonuçları karşılaştırıldığında bu küçük artışın rekombinasyon sonucu olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to determine whether a diet that rich in fat, sugar and protein would have a genotoxic effect on Drosophila wing imaginal disc cells. Method: In the study, the effects of different doses of palm oil, coconut oil, fructose, glucose syrup, and yeast on genotoxicity were investigated with the Drosophila wing somatic mutation and recombination test (SMART), which is widely used in genotoxicity studies. The standard Drosophila medium was modified by adding different doses of fat(1, 2, 5 and 10%), sugar (2, 5, 10 and 20%) and protein (10, 20, 50 and 100 g) contents.Eggs transheterozygous in terms of mwh (multiple wing hair) and flr3(flare) were developed in the prepared medium, and the wing preparations of the individuals that became adults in this environment were prepared and analyzed. Results: No genotoxic effect was detected at any dose in flies treated with coconut oil and palm oil. Similarly, dosing of fructose showed negative results. When the results of glucose syrup are compared with the results of standard Drosophila medium, it is seen that glucose syrup causes a slight increase in clone frequencies This increase at 2, 5 and 10% doses is not statistically significant. However, the increase in high dose is significant for small uniform clones and was recorded as positive. For this reason, only at this dose serrate wing individuals were analyzed. Serrate wings of individuals treated with 20% glucose syrup showed negative results in all clones. Increasing the protein content of the medium did not cause an increase in total clone frequencies. Conclusion: We conclude that palm oil, coconut oil, fructose, and yeast did not show mutagenic or recombinogenic effects in the Drosophila wing somatic mutation and recombination test. The highest dose (20%) of glucose syrup was caused a slight increase in genotoxicity. When the results of normal wing individuals and serrate wings were compared, it was seen that this small increase was the result of recombination.